Plein van de Vrijheid

Tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht krijgen maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk de ruimte om zich te profileren aan de duizenden bezoekers van het festival. Deze organisaties presenteren zich op een creatieve manier op het Plein van de Vrijheid. Bezoekers komen op een laagdrempelige manier in aanraking met vraagstukken over bijvoorbeeld mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, privacy en democratie en worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten.

Veteranen instituut

Het Veteranen Insitituut zet zich wereldwijd in voor vrede, vrijheid en veiligheid. Ze leveren een aanzienlijke bijdrage aan het tot stand komen én in stand houden van vrijheid wereldwijd. Veteranen zijn onlosmakelijk verbonden met vrijheid. Op 4 en 5 mei staat het herdenken en vieren van vrijheid centraal en daarom zullen we je de komende tijd laten zien wie de veteranen zijn en wat zij doen. Wat is vrijheid? En hoe is het om te werken in een land waar geen of beperkte vrijheid is? Op 5 mei kan je op 14 Bevrijdingsfestivals komen speeddaten met veteranen, zo ook op Bevrijdingsfestival Utrecht. Want op deze dag vieren we de vrijheid. Maar wat is vrijheid? Hoe is het om in vrijheid te leven? En nog belangrijker: hoe geef je vrijheid door? We ontmoeten je graag op het plein van de vrijheid 5 mei!

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals medische zorg, voedsel en schoon water. Bij langdurige conflicten biedt Stichting Vluchteling steun met bijvoorbeeld onderwijs en psychosociale hulp. Op Bevrijdingsfestival Utrecht kun je met onze Virtual Reality ervaring binnen in een vluchtelingenkamp stappen. Je staat ineens middenin een kamp in Congo, waar mensen dicht op elkaar wonen in zelfgebouwde hutjes en water moeten drinken uit vervuilde beekjes. Het is in één klap duidelijk waarom noodhulp zo hard nodig is. Een bezoeker van onze stand zei vorig jaar: “Echt een heftige ervaring! Het leven van een vluchteling komt zo ineens wel heel dichtbij.”

Jellinek/LOS + Ben je Oké?

Lieve stoeipoezen en kroegtijgers, willen jullie meer weten over seks, alcohol en andere verleidingen? Dan ben je aan het goeie adres bij LOS. Wij zijn een vrijwilligersproject voor en door studenten uit Utrecht. Trek je stoute schoenen aan en kom langs voor een quiz met spannende weetjes over deze bonte thema’s. Want: hoe meer je weet, hoe beter je LOS kunt gaan!
Dit jaar sluit Rutgers bij LOS aan met het Celebrate Safe project met aandacht voor de Ben je oké?-campagne. LOS is een vrijwilligersproject vanuit Jellinek preventie en GGD, afdeling Sense Utrecht en is gericht op jong volwassenen en studenten in de stad Utrecht, LOS geeft open minded voorlichting over alcohol en seksualiteit.

KWF Insmeerbar. Geniet van de zon, maar bescherm jezelf

Inmiddels horen jaarlijks ongeveer 47.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Dat waren er 10 jaar terug nog 15.000. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De meeste mensen weten dat het schadelijk is als je huid verbrandt. Ze weten echter niet dat je huid ook schade kan oplopen als je lang in de zon zit zonder te verbranden. Ook langdurige blootstelling aan de zon brengt schade toe aan je huid. Jaren later kan huidkanker het gevolg zijn. Daarom is ons belangrijkste zonadvies:  Geniet van de zon, maar bescherm jezelf!

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Utrecht (KJRW)

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Utrecht (KJRW) is een stichting die gratis rechtshulp biedt aan de Utrechtse jeugd. Onze vrijwilligers weten alles over de rechten en plichten van kinderen en jongeren. Wij helpen graag om hiervoor op te komen, door bijvoorbeeld te helpen als kinderen/jongeren te weinig krijgen betaald bij hun bijbaantje. Of als ouders gaan scheiden en het kind/de jongere liever hun vader of moeder wat meer wil zien. Kinderen en jongeren kunnen ook bij ons aankloppen voor het helpen met het schrijven van een brief aan de kinderrechter.
Al deze hulp is gratis en alles wat ons wordt verteld blijft geheim. Kinderen en jongeren kunnen bij ons langs komen op ons wekelijkse spreekuur op woensdagen, maar ze kunnen ons ook bellen, mailen, of appen. Ook geven wij op een leuke manier voorlichting op scholen om
kinderen meer bewust te maken van de rechten die zij hebben.  Tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht zullen wij met een marktkraam op het Plein van Vrijheid staan. Hier vertellen wij graag wat meer over kinderrechten en hoe wij de Utrechtse jeugd kunnen helpen met allerlei
vragen. Daarnaast kunnen er cakejes versierd worden en zijn er andere kleine activiteiten!

Art.1 Midden Nederland

Art.1 Midden Nederland is het bureau voor gelijke behandeling in de provincie Utrecht en zet zich in voor het bestrijden en voorkomen van discriminatie. Tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht zijn we aanwezig om op ludieke en interactieve wijze het thema discriminatie en ongelijke behandeling onder de aandacht te brengen en meer bewustwording te creëren. Nieuw dit jaar: onze Virtual Reality Experience!

ONE

ONE is een internationale campagne en lobby organisatie die strijdt om extreme armoede en voorkombare ziektes tegen 2030 te beëindigen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze strijd niet om liefdadigheid draait, maar om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. De ONE Jeugdambassadeurs zullen bij de kraam staan met petities die bezoekers kunnen tekenen als ze ons willen steunen in de strijd tegen extreme armoede en voorkombare ziektes, of ze kunnen een ansichtkaartje aan Rutte tekenen om hem op te roepen meer te investeren in ontwikkelingssamenwerking!

Centrum Seksueel Geweld

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of verkrachting. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een aanranding of een verkrachting heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Wij zijn er voor je. Als je bent aangerand of verkracht, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt, het liefst binnen zeven dagen. Je hebt binnen deze tijd namelijk de beste kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veilig stellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de dader te vinden groter. In het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de juiste hulp te kunnen bieden. We vinden het hierbij belangrijk dat jij je verhaal niet vaker hoeft te vertellen dan nodig is en dat je zoveel als mogelijk je eigen keuzes maakt. Is de aanranding of verkrachting langer dan zeven dagen geleden? Heb je op een andere manier seksueel geweld meegemaakt, bijvoorbeeld online? Of twijfel je of je hulp nodig hebt? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

We zijn 24/7 bereikbaar via 0800-0188. Bellen met ons is gratis. Zet op 5 mei het nummer in je telefoon en ontvang er iets leuks voor terug! Help ook je vrienden en deel het nummer; misschien op social media door middel van een leuke foto met onze fotoframe?! Wij zullen de hele middag aanwezig zijn op het Plein van de Vrijheid om je te voorzien van informatie en je vragen te beantwoorden!

Int. Campaign for Tibet (ICT)

Int. Campaign for Tibet (ICT) steunt de geweldloze strijd van de Dalai Lama en het Tibetaanse volk om de schendingen van mensenrechten door China in Tibet te stoppen. Steun ICT’s werk voor vrijheid in Tibet.