Innofest komt naar Bevrijdingsfestival Utrecht met een testlab voor 6 innovaties die de wereld groener en socialer maken.

Tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht kun je verschillende innovaties testen: van een Wokebot, een robot die helpt bij moeilijke gesprekken, of Mae, een ooraccesoire die het taboe op dragen van gehoorbescherming moet doorbreken. Je vindt ze bij de foodcourt en het Kinderfestival. Loop jij even langs? Ontdek de 6 innovaties hieronder.

Deze tests worden mogelijk gemaakt door Innofest, Bevrijdingsfestival Utrecht, Hogeschool Utrecht, Gemeente Utrecht, ROM Utrecht Region.

Bikeflip

BikeFlip, biedt een abonnement op refurbished kinderfietsen. Deze fietsen worden opgeknapt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze herintreden tot zinvol werk. Dit initiatief vermindert de uitstoot en vervuiling door alternatieven te bieden voor nieuwe fietsen uit China, terwijl ook de impact van productie en transport wordt geminimaliseerd. Op Bevrijdingsfestival Utrecht gaan de ondernemers achter BikeFlip in gesprek met bezoekers en ze vragen hun ideale refurbished fiets samen te stellen. Kom jij even langs? Misschien zie je binnenkort jouw gekozen ontwerp door de hele stad. Leuk extraatje voor de kleintjes: al fietsend kunnen ze groene energie opwekken. BikeFlip vind je op het Kinderfestival.

bikeflip.nl

Planetpod

Wist jij dat meer energie opwekken dan je gebruikt niet altijd gunstig is? Soms komt het zelfs voor dat je hiervoor een bedrag aan de energiemaatschappij moet betalen. Als oplossing is de Planetpod ontwikkeld. De eerste in Nederland ontwikkelde AI-thuisbatterij, gemaakt van gerecycled materiaal. Deze compacte batterij slaat zonne-energie op, levert energie aan het huis wanneer nodig, en verkoopt overtollige energie automatisch met winst. Heb jij zonnepanelen? Ze zijn benieuwd voor welke versie van de Planetpod kiest. 

planetpod.energy

CoCoTimber

Kokoshout, een revolutionair hardhout product ontwikkeld door CoCoTimber, wordt gewonnen uit overvloedige palmbomen in Mozambique. CoCoTimber zorgt voor de herbeplanting van gerooide bomen, waardoor de lokale economie kan profiteren van vruchtdragende palmbomen. Met hun product biedt CoCoTimber een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en andere bouwmaterialen. CoCoTimber is erg benieuwd naar de mening van de bezoekers over hun product. Kom jij met ze kletsen? CoCoTimber staat op het foodcourt.

cocotimber.nl

MAE

In een ideale wereld zou iedereen optimaal van muziek kunnen genieten zonder het risico op gehoorschade. Door een sieraad aan een oordopje te koppelen, wil MAE de drempel verlagen voor het dragen van gehoorbescherming en zo gehoorbeschadiging helpen voorkomen. Tijdens het festival willen ze erachter komen waar het taboe op het dragen van gehoorbescherming onder jongeren eigenlijk vandaan komt, en of dit voorkomen kan worden door hun hun eigen ooraccessoires te laten samenstellen. Je vindt de test van MAE bij het foodcourt.

WOKEbot

Hoe kan een robot helpen met het voeren van lastige gesprekken? Dat is waar ze onderzoeker van de Hogeschool Utrecht benieuwd naar zijn. Ze nodigen deelnemers uit om deel te nemen aan hun unieke experiment met de WOKEbot en zelf te ervaren hoe technologie kan bijdragen aan een inclusievere samenleving. Deelnemers kunnen ontdekken hoe een sociale robot de manier waarop mensen met elkaar communiceren kan beïnvloeden.

Leafy

De test van Leafy is nog geheim, maar kom vooral langs als je zin hebt om een spelletje te spelen!