Op 5 mei kan je niet alleen naar het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Het Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert samen met een heleboel Utrechtse partners een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. Eet samen de Vrijheidssoep, maak een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, volg een familielezing, bekijk bijzondere films van nieuwkomers en bezoek de expo van HKU-studenten.

Vrijheidssoep

Gratis, wel reserveren

Al voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden, ook in Utrecht. De maaltijden zijn er in allerlei vormen en maten. Van gezellig met de buurt tot in bedrijfskantines; alles mag. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan.

Dit jaar serveren we op 5 mei een Vrijheidssoep, gebaseerd op het recept van tv-chef Nick Toet. Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en bovenal met elkaar genieten van zijn soep, hetgeen volgens hem uiteindelijk het meest verbindt. We trappen het programma in de bieb gezamenlijk af met een kop soep, terwijl we luisteren naar verhalen van De Emigratie Generatie.

Tijd: 13.00 – 13.45 uur
Locatie: Bibliotheek Neude

MELD JE AAN

De Emigratie Generatie

Gratis, geen reservering nodig

Tijdens Bevrijdingsfestival 2019 won “De Emigratie Generatie” De Tolerantieprijs. Deze prijs bestond onder andere uit een beeldje van Anne Frank; een replica van het kunstwerk op Janskerkhof, door Pieter d’Hont (1917-1997).

Veel migrantenouderen wilden Anne graag een poosje thuis hebben; een mooie manier om te delen in de erkenning van deze prijs. Zo ging Anne Frank logeren bij de opa’s en oma’s van De emigratie generatie. 

Anne ging op bezoek in vele Utrechtse woonkamers, van Overvecht tot Oog in Al en van Zuilen tot Wittevrouwen. Een schriftje reisde met Anne mee en vulde zich langzaam met overpeinzingen, wensen, herinneringen en andere bijzondere verhalen. Anne emigreerde als klein meisje naar Nederland vanuit Duitsland. Ze zou bijna een generatiegenoot van sommige opa’s en oma’s kunnen zijn.

In de grote hal van de Bibliotheek op de Neude is op 5 mei een expositie te zien van foto’s en tekstfragmenten. Een deel van de vertelopa’s en -oma’s van De emigratie generatie is er ook. Er wordt voorgelezen uit dagboekfragmenten en we wisselen met elkaar van gedachten. Wat raakt het verhaal van Anne Frank bij jou? Kom je ook? 

Locatie: Bibliotheek Neude
Expositie: doorlopend

Voorlezen: 13.00 – 13.45 uur

Vrijheidswandelingen

Gratis, wel reserveren voor een gegidste wandeling

Maak een korte of lange wandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandelingen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Utrechts Comité 4 mei-Herdenken en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

De korte wandelingen maak je aan de hand van een routekaart. De lange wandelingen loop je zowel met als zonder gids. Meld je hieronder aan voor de wandelingen met gids of haal op 5 mei tussen 13.00 – 17.00 uur een routekaart op bij de Bibliotheek Neude.

Klik op de wandeling om te reserveren:

Wandelingen met gids op 4 mei
Lange wandeling (6 km): 14.00 – 16.00
Lange wandeling (6 km): 14.30 – 16.30

Wandelingen met gids op 5 mei
Lange wandeling (6 km): 14.00 – 16.00
Lange wandeling (6 km): 14.30 – 16.30

Tussen 14.00 – 17.00 uur
Start- en eindpunt Bibliotheek Neude (gratis)

Familielezing: in gesprek met een veteraan

Gratis, geen reservering nodig

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Op Bevrijdingsdag staan we hierbij stil en vieren we onze vrijheid. Maar wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? En wat is diens verhaal? Kom naar de familielezing en maak kennis met een echte veteraan en luister naar een bijzonder verhaal!

Tijdens deze familielezing maak je kennis met Wim, een echte Afghanistanveteraan. Wim koppelt zijn bijzondere verhaal aan de belevingswereld van de kinderen van nu. Aan bod komen ook onderwerpen als pesten en gamen, de huidige conflicten en de vluchtelingenstromen. Tijdens de lezing én na afloop is Wim beschikbaar voor vragen.

Leeftijd: vanaf 8+
Tijd: 13.45 – 14.30 uur

Locatie: Bibliotheek Neude, Theater

Masterclass Persvrijheid en democratie door Free Press Unlimited

Gratis, geen reservering nodig

Maak jij je zorgen over de staat van persvrijheid in Nederland en daarbuiten? Zou je er meer van willen weten en er iets aan willen doen? Dan is de gratis Masterclass Persvrijheid en Democratie iets voor jou!

Persvrijheid is een onmisbaar onderdeel van de democratie, maar deze staat wereldwijd steeds meer onder druk. Ook in Nederland. Daarom organiseert Free Press Unlimited in samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht de gratis Masterclasse over Persvrijheid en Democratie. Persvrijheid verdient ondersteuning én onderhoud van iedereen die staat voor een open en democratische samenleving. 

In de Masterclass leer je meer over het werk van journalisten wereldwijd en de problemen die zij tegenkomen, en krijg jij de kans om je uit te spreken. De Masterclass wordt gegeven door Bart Lauret van Free Press Unlimited.

Tijd: 14.45 – 15.45 uur
Locatie: Bibliotheek Neude, Theater

Filmprogramma Common Frames

Gratis, geen reservering nodig

Vrijheid is een breed begrip. Afhankelijk van waar je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt, kan de betekenis voor iedereen anders zijn. In de Bibliotheek Utrecht worden films vertoond, gemaakt door jonge nieuwkomers van Internationale Schakelklassen (ISK). De meest talentvolle leerlingen maakten films over het thema vrijheid, begeleid door de filmmakers van Common Frames. Er zijn jongeren aanwezig om over hun film te vertellen. Het programma in de theaterzaal wordt gepresenteerd door veelkunner Farbod Moghaddam. Als presentator begeleidt hij met zijn energie en innemende persoonlijkheid het publiek door het programma. Serieus waar het moet, grappig waar het kan.

Op 5 mei zie je:
– ‘Keuzevrijheid’, door: Ithaka ISK, Labo, Utrecht
– ‘Hijrat Musafir’, door: ISK Het Gooi, Laren
– ‘No Idea’, door: Talent Team Common Frames, Ayaz Saadatpour Vahid

Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Neude, Theater

Mila's Vonk - Voorlezen en workshop

Gratis, wel reserveren

Op het bevrijdingsfestival in de Bieb is illustrator en kinderboekenschrijver Lisa van Winsen te gast met haar boek ‘Mila’s vonk’. Lisa leest haar prentenboek voor en daarna gaan we aan de slag met onze eigen fantasie. Samen met Lisa ga je knippen, plakken, kleuren en scheuren en maken we de mooiste maskers.

Over het boek
Mila bekijkt de wereld om zich heen op een speciale manier. Met haar verbeeldingskracht maakt ze van alledaagse dingen kleurrijke en fantastische avonturen. Geïnspireerd door Mila beginnen anderen ook hun fantasie te gebruiken. Want er zit namelijk een VONKJE van verbeelding in iedereen!

Lisa van Winsen
Lisa heeft al heel veel kinderboeken geïllustreerd maar op deze middag komt ze voorlezen uit haar eigen boek ‘Mila’s Vonk’. De boodschap die Lisa aan kinderen wil meegeven in haar illustraties; durf jezelf te zijn! Of je nu klein of groot bent, eigenwijs of een stille dromer, iedereen zou het gevoel moeten hebben de hoofdpersoon in een boek te kunnen zijn.

Leeftijd: 4 +
Locatie: Voorlezen in Nis/ Hal, Knutseltafel in Hal

14:00 uur | Reserveer je ticket 15:00 uur | Reserveer je ticket

Expositie HKU

Gratis, geen reservering nodig

In aanloop naar 5 mei zijn studenten van twee opleidingen van de HKU; opleiding digital media en opleiding design aan de slag gegaan met het thema ‘Tot iedereen vrij is!’. Aan hen stelde het Bevrijdingsfestival Utrecht de vraag om na te denken over het spanningsveld tussen je eigen vrijheid en de vrijheid van de ander. Alle eerstejaarsstudenten gingen hiermee aan de slag. De beste ontwerpen zijn in aanloop naar 5 mei in de hal van de Bibliotheek Utrecht op de Neude te zien. 

Locatie: Bibliotheek Neude. Grote hal
Doorlopend

Vrije kunst(?) | Expositie van Utrechtse leerlingen over kunst en vrijheid 

Gratis, geen reservering nodig

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kunst onvrij, ook in Nederland. Na de oorlog veranderde dit gelukkig weer. Toch is ‘onvrije kunst’ iets van alle tijden. In sommige landen bepaalt de overheid wat voor kunst er gemaakt wordt. Maar ook in Nederland zijn er grenzen aan de vrijheid van de kunst. Maar waar ligt deze grens? 

Met deze uitdaging zijn 250 Utrechtse leerlingen aan de slag gegaan en hebben zij 150 kunstwerken gemaakt over vrijheid en onvrijheid. Uit al deze inzendingen zijn er in de Bibliotheek Neude 10 werken te zien.

De lessenserie Vrijheid, tolerantie en burgerschap is een project van Het Utrechts Archief, Kunst in de klas en Het Kunstlaboratorium, waarvan de opdracht Vrije Kunst (?) een samenwerking is met het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Locatie: Bibliotheek Neude
Doorlopend

Filosofeer mee in het UMU! 

Voor dit programma heb je een toegangsticket voor UMU nodig

Moet je altijd naar je ouders luisteren? Mogen we overal grapjes over maken? En moet je altijd de waarheid  spreken? Wij zijn benieuwd hoe jij daarover denkt! In het UMU gaan we samen filosoferen over allerlei prikkelende vragen. En waar kan dat beter dan op onze comfortabele Filosofa? Ontdek wat jij en anderen vinden en word samen wijzer. Neem plaats en praat mee!

Leeftijd: Voor iedereen vanaf 8 jaar.
Data:

Dinsdag 30 april tussen 14.00 – 16.00 uur
Donderdag 2 mei tussen 14.00 – 16.00 uur
Zondag 5 mei tussen 14.00 – 16.00 uur
Donderdag 9 mei tussen 14.00 – 16.00 uur
Zaterdag 11 mei tussen 14.00 – 16.00 uur

Locatie: Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106

Meer informatie

Tentoonstelling 'Utrecht bevrijd!' in Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief bewaart honderden foto’s en films van de bevrijding in Utrecht. In het bevrijdingsweekend tonen we een kleine selectie uit deze enorme collectie. In ‘Utrecht bevrijd!’ ontdek je de verschillende gezichten van de bevrijding in onze stad. Zaterdag 4 en zondag 5 mei is de tentoonstelling ‘Utrecht bevrijd!’ te zien in de Expo van Het Utrechts Archief, als onderdeel van het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Locatie: Het Utrechts Archief Expo, Hamburgerstraat 28
Data: donderdag 2 mei 2023 t/m zondag 5 mei 2023
Prijs: Op 4 en 5 mei is Het Utrechts Archief gratis voor bezoekers. De andere dagen geldt de reguliere toegangsprijs.