4 & 7 mei

4 mei

Op zaterdag 4 mei staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog.

De kranslegging gebeurt dit jaar door burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das. Jantien is de dochter van verzetsstrijder Henk Das, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de Brigittenstraat het verbindingscentrum van de ondergrondse bemande. Hij was provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en moest in 1943 zelf onderduiken.

Vanaf 20.30 uur treedt Ingmar Heytze, de Utrechtse dichter en schrijver, samen met zijn band Asfaltfeeën op in de Domkerk. Heytze schreef op verzoek van het Utrechts Comité 4 mei Herdenking een muzikale lezing over verhalen die niet doen vergeten. Heytze: ‘Henk Das die zich niet kon verstoppen. De soldaat die hem zag en zei: ‘Nee, er is niemand hier.’ Eén detail, dat alles uitmaakt.’

De deuren van de Domkerk openen direct na de eerste kranslegging. De toegang is vrij.

Programma Dodenherdenking 2024

19:20 uur   Stille tocht v.a. Pieterskerkhof

19:50 uur   Aankomst op het Domplein

20:00 uur   Dodenherdenking

20:10 uur   Kranslegging

20:30 uur   Ingmar Heytze & Asfaltfeeën

5 mei

Op 5 mei vieren we de vrijheid met Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk, allerlei activiteiten in de Bibliotheek Neude, het Vrijheidscollege Live in TivoliVredenburg en nog veel meer.

7 mei

Op 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad Utrecht. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark is elk jaar een feestelijke plechtigheid waarbij gelijktijdig slachtoffers van Britse en Nederlandse strijdkrachten worden herdacht. Om 19:00 uur is er een feestelijke bijeenkomst en een toespraak.

19:00 uur    Opening en welkomstwoord door Comité-voorzitter Youri van Dorssen

19:05 uur     Brits en Nederlands volkslied

19:10 uur     Toespraak Loco-Burgemeester van Utrecht, Eva Oosters (wethouder Utrecht-Oost)

19:20 uur     Toespraak Katja van As, Luitenant ter Zee 1 (LD), Koninklijke Marine

19:30 uur     The Royal British Legion Holland Branch

19:35 uur     Plaatsing bloemstukken* bij het Polar Bear-monument

19:45 uur     Defilé van aanwezigen langs het monument

20:00 uur    Slotwoord Comité-voorzitter Youri van Dorssen


Het Utrechts Comité organiseert, in opdracht van de burgemeester, de stedelijke herdenking op 4 mei én de feestelijke herdenking van de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei in het Hogelandse park.