Activiteiten rondom 5 mei

Naast het festival in Park Transwijk op 5 mei, organiseren we samen met onze partners verschillende activiteiten rondom het thema Tot iedereen vrij is! Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die we organiseren in Utrecht (en omgeving) rondom 5 mei.

Programma in de Bieb

Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. De bibliotheek staat op bevrijdingsdag in het teken van vrijheid. Doe o.a. mee met een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, eet samen de Vrijheidssoep, volg een familielezing, bekijk de expo van HKU-studenten en ga met elkaar in gesprek over vrijheid. 

Bekijk het programma

Herdenken op 4 mei

Op zaterdag 4 mei staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog. In Utrecht doen we dit onder andere met de herdenking bij het Domplein. Dit jaar zal burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das de kranslegging doen. Jantien Das is de dochter van verzetsstrijder Henk Das, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de Brigittenstraat het verbindingscentrum van de ondergrondse bemande. Na de herdenking vindt er om 20.30 uur een optreden plaats van de Utrechtse dichter en schrijver Ingmar Heytze samen met zijn band Asfaltfeeën in de Domkerk.

Meer informatie

Scholenprojecten

Ook dit jaar hebben we weer verschillende mooie scholenprojecten door de hele provincie. Momenteel vinden de voorrondes plaats van het project ‘Weet wat je zegt’ in Museum Catharijneconvent. In dit burgerschapsproject debatteren leerlingen uit groepen 7 en 8 van basisscholen uit de regio over verschillende vrijheidsstellingen. Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Mogen ouders hun kind volgen met een tracker? Over dit soort onderwerpen gaan de scholieren met elkaar de verbale strijd aan.

Een ander scholenproject is Vrije Kunst? Hier gaan leerlingen aan de slag met het thema (on)vrije kunst.. De beste werken worden geëxposeerd in de bibliotheek op het Neude en op het festival in park Transwijk. Binnenkort kun je hier meer lezen over de diverse scholenprojecten.