Op het Plein van de Vrijheid ontmoet je mensen die zich inzetten voor de vrijheid van ons en die van anderen. Want niet alleen op 5 mei is dit nodig, maar het hele jaar door. En wist je dat jij zelf ook kan bijdragen aan de vrijheid van een ander? Stel je vragen of ga in gesprek met de diverse goede doelen en maatschappelijke organisaties zoals Stichting PANN, Amnesty International, Klimaatkermis, Save the Children, LOS en Iederal NOW.

Veteraneninstituut

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Op Bevrijdingsfestival Utrecht zijn er diverse veteranen te vinden op het plein van de vrijheid. Kom langs en ga in gesprek met een veteraan!

 

Save the Children

Save the Children zet alles op alles om het leven van miljoenen kinderen te verbeteren. Door elke dag op te komen voor hun recht op onderwijs, medische zorg en (mentale) bescherming. Dat doen ze over de hele wereld én in Nederland. Elke dag weer, ook in tijden van oorlogsgeweld of natuurrampen. Op het Plein van de Vrijheid kun je op interactieve manier kennismaken met Save the Children.

Amnesty International

Bevrijdingsdag: dé dag om in actie te komen voor mensen die niet in vrijheid leven. Op 5 mei vieren we in Nederland onze vrijheid. Russen die protesteren tegen de oorlog in Oekraïne kunnen dat niet. Poetin introduceerde nieuwe wetten die elk protest tegen de oorlog strafbaar stellen. De autoriteiten treden sindsdien keihard op.

Op Bevrijdingsfestival Utrecht komt Amnesty International in actie voor dappere Russen die zich ondanks alle risico’s uitspraken tegen de oorlog. Kom je langs? Teken de petitie en roep Rusland op om de oorlogscensuurwetten onmiddellijk in te trekken. Schrijf een ansichtkaart naar vreedzame activisten die dankzij deze vreselijke nieuwe wet veroordeeld zijn. Kom langs bij de Amnesty stand op Plein van de Vrijheid!

Iederal NOW

Ben jij tussen 18 en ca. 25 jaar en wil je verder kijken dan alle prestatiedruk en deadlines, en dichter bij jezelf komen? Samen met leeftijdgenoten ontdek je bij Iederal NOW wat jij belangrijk vindt in het leven.

Iederal NOW wilt jongvolwassenen de kans geven om laagdrempelig en in verbinding met anderen bezig te zijn met levensvragen. Vragen over identiteit, over hoe je je verhoudt tot anderen en de wereld, of tot maatschappelijke vraagstukken, maar vooral ook over heel persoonlijke keuzes. Wie ben je, en wie wil je zijn? Iederal NOW gaat hier graag laagdrempelig met je over in gesprek op het Plein van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht. 

Klimaatkermis

We willen allemaal lekker wonen in ons stadsie, toch?! Bij de KlimaatKermis kun je ontdekken hoe jij een positieve impact kunt maken op jouw omgeving, Utrecht en tegelijkertijd ook een beetje op onze planeet – win win win!

De KlimaatKermis is er speciaal voor alle Nederlanders die op een simpele manier een bijdrage willen leveren aan een beter klimaat. Of je nu al veel doet of net begint, iedereen kan zijn steentje bijdragen op zijn eigen manier. Zien hoe dat kan? Kom naar de KlimaatKermis, in de buurt van Plein van de Vrijheid.

LOS

Hoeveel weet jij zelf over alcohol, vapen of cannabis? Kom op Bevrijdingsfestival langs voor een praatje of test je eigen kennis!

LOS is een vrijwilligersproject voor en door Utrechtse studenten. LOS geeft voorlichting over seks, alcohol en andere drugs. De vrijwilligers van LOS zijn allemaal zelf student in Utrecht. Zij kunnen daarom aansluitende informatie geven en allerlei vragen beantwoorden. LOS is een samenwerking tussen Jellinek preventie & Sense.

Stichting PANN

Stel je voor: een spel dat niet alleen leuk is, maar ook inclusief en respectvol is. Dat is precies wat Wie is Hen van Stichting PANN biedt. Het spel is gebaseerd op het klassieke spel “Wie is Het”, maar met een belangrijke twist: het gebruikt inclusieve taal om te ontdekken welke persoon je voor je hebt.

Met Wie is Hen kun je op een speelse en educatieve manier ervaren hoe belangrijk het is om inclusieve taal te gebruiken. Het spel moedigt spelers aan om na te denken over de manier waarop ze over anderen praten en hoe ze anderen benaderen, waardoor het niet alleen vermakelijk is, maar ook een positieve impact heeft op bewustwording en respect. Kom het Wie is Hen spel spelen op het Plein van de Vrijheid!