Vrijheidscollege Live: over vrijheid en vrouwenrechten

Geplaatst op 12 april 2024

Inmiddels is de talkshow Vrijheidscolleges Live! in TivoliVredenburg een vast programmaonderdeel van Bevrijdingsfestival Utrecht. Dit jaar gaan oud-politica Hedy d’Ancona, politiek adviseur Devika Partiman en actrice Ayla Çekin Satijn onder leiding van schrijver en programmamaker Sophia Blyden met elkaar in gesprek over vrijheid en vrouwenrechten.

Aanmelden

De talkshow vindt plaats op zondag 5 mei van 20.00 tot 21.30 uur in TivoliVredenburg in Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden via de website van de Vrijheidscolleges.

Meld je aan

Vrouwenrechten blijvend relevant

Hoewel het soms lijkt alsof de strijd om vrouwenrechten al jaren geleden gestreden is, blijkt vandaag de dag nog steeds hoe belangrijk het is voor deze rechten te blijven vechten. Te denken valt aan de blijvende loonkloof en het recht op abortus dat in veel landen nog allerminst vanzelfsprekend is, maar ook aan de haat die veel vrouwen in de politica arena te verduren krijgen.

In debat

Des te belangrijker is het om blijvend met elkaar over deze onderwerpen in gesprek te gaan. Tijdens de talkshow in TivoliVredenburg bespreken onder leiding van moderator Sophia Blyden Vrijheidsprekers Hedy d’Ancona, Devika Partiman en Ayla Çekin Satijn onderwerpen als democratie, vrijheid van meningsuiting en de kracht van vrouwen. Ook krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen.

Over de Vrijheidssprekers

Hedy d’Ancona was politica voor de Partij van de Arbeid. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Ze was politiek actief als Eerste Kamerlid en werd bekend als oprichter van Man-Vrouw-Maatschappij en Opzij. Ze was staatssecretaris van Emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. Ze schreef meerdere boeken waarin zij de voors en tegens van ouderdom belichtte. In haar Vrijheidscolleges gaat d’Ancona in op de rechten die vrouwen door jaren heen hebben gekregen en hoe we die nog steeds moeten blijven beschermen.

Devika Partiman is spreker en adviseur. Sinds ze in 2017 de stichting Stem op een Vrouw oprichtte, is ze in Nederland een invloedrijke feministische stem voor politieke gelijkheid. Als directeur van de stichting zet ze zich dagelijks in voor een betere positie van vrouwen in de politiek. Daarnaast is ze dagvoorzitter, bestuurder en toezichthouder bij diverse maatschappelijke organisaties. In haar Vrijheidscollege gaat ze in op de vraag hoe we kunnen zorgen voor een vrijere politieke arena, waarin ook vrouwen en mensen van kleur de kans krijgen van zich te laten horen zonder weggepest te worden vanwege hun identiteit.

Ayla Çekin Satijn is actrice en regisseur. Zij was te zien in de series en speelfilm ANNE+ en in verschillende series, zoals Deep Shit en Dirty Lines. Als Turkse queervrouw voelt ze een grote verantwoordelijkheid voor het vertegenwoordigen van progressieve rollen voor vrouwen. Ze toerde met verschillende theatergezelschappen door Nederland, zoals Toneelgroep Oostpool en het feministische theatercollectief Club Lam, waarvan zij medeoprichter is. Ze maakte haar debuut als regisseur met de korte film Beş op het Nederlands Film Festival in 2021. In haar colleges praat Satijn over het keurslijf van de vrouw, hoe je vrij te voelen in je gender en geaardheid en hoe dat begint met liefde voor jezelf en de ander.