Bevrijdingsfestival Utrecht maakt nieuwe namen en activiteiten bekend

Geplaatst op 12 april 2023

Het Bevrijdingsfestival Utrecht maakt nieuwe namen en activiteiten bekend. Op 5 mei is er op het festival in Park Transwijk een speciaal Kinderfestival voor de allerkleinsten. Maar ook op andere locaties zijn er in aanloop en tijdens Bevrijdingsdag in de provincie verschillende activiteiten rondom het thema ‘Vrijheid vier je samen’.

Kinderfestival met Circus DIEDOM, een freestyle voetbalshow, De Voel Je Vrij Show en meer

Op 5 mei is er in Park Transwijk voor de allerkleinsten het Kinderfestival. De activiteiten zijn net als het Bevrijdingsfestival Utrecht vrij toegankelijk en vinden plaats tussen 12.30 en 19.30 uur. Circus DIEDOM speelt ‘Paraat!’ Een piratenverhaal met alle ingrediënten voor een spannend avontuur. Muzikanten Freek & Joost brengen weer de knotsgekke ‘Voel je Vrij Show’ met maffe dansjes, aanstekelijke liedjes en veel interactie. Bas Kanis geeft meerdere shows en freestyle voetbalworkshops. Voor het programma van het Kinderfestival zie de website.

Vrijheidspodium: Carel en dj’s van PANN

Het grasveld bij het Vrijheidspodium verandert op 5 mei in één grote dansvloer. De hele dag en avond maken verschillende artiesten hier de beste muziek om een feestje te bouwen. De laatste toevoegingen zijn Carel, dit jaar uitgeroepen tot de winnaar van FunX Talent: r&b Edition, en de dj’s van PANN. Daarnaast zijn op het podium de dj’s van Stranded FM, muzikaal talent van BOKS Cultuurhuis en als afsluiter Mahabe te zien. 

Vrijheidscollege Live! in TivoliVredenburg

Op 5 mei van 19.30 tot 21.00 uur organiseert Vrijheidscolleges met Bevrijdingsfestival Utrecht een live talkshow in TivoliVredenburg, met sprekers als Emine Uğur, Lisa Weeda en Jelmer Mommers. Samen met Milouska Meulens en het publiek gaan zij in gesprek over onderwerpen als: klimaat, leven in oorlog en bestaanszekerheid. De Utrechtse spoken word artiest Tom Strik verzorgt een optreden.

De rode draad door de talkshow zijn de vier iconische kunstwerken die Norman Rockwell heeft gemaakt aan de hand van de Four Freedoms van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Maar zijn die beelden wel inclusief genoeg? Samen bekijken we hoe we de kunstwerken van Rockwell naar een moderne en inhoudelijke betekenis kunnen geven. Aanmelden is gratis en kan via de website van TivoliVredenburg.

Programma over vrijheid in de Bibliotheek

Het festival organiseert op 5 mei vanaf 13.00 uur een gratis programma in Bibliotheek Neude, samen met andere culturele organisaties uit de stad. Vanuit de bibliotheek vertrekken er meerdere Vrijheidswandelingen. Er is een familiecollege over vrijheid, georganiseerd in samenwerking met Universiteitsmuseum Utrecht. In de filmzaal van ‘t Hoogt worden films vertoond van jonge nieuwkomers. In drie dagen tijd hebben zij een korte film gemaakt met het thema vrijheid, begeleid door Common Frames. Doorlopend is er een expo van HKU-studenten Digital Media en Design en wordt er Vrijheidssoep gegeten. Het volledige programma is te vinden op de website van Bevrijdingsfestival Utrecht.

Programma in aanloop naar 5 mei

Bevrijdingsfestival Utrecht staat ook in aanloop naar Bevrijdingsdag stil bij het vieren van de vrijheid. Want vrijheid vier je samen. Een greep uit de programma’s die het festival samen met partners organiseert:

  • Van 26 april t/m 9 mei organiseert Gilde Utrecht in samenwerking met Bevrijdingsfestival 2023 stadswandelingen rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Een gids van het Gilde leidt bezoekers langs plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis.
  • Op 25 april zie je op het Open Podium van Parnassos en Bevrijdingsfestival Utrecht jong talent: van spoken word tot zang en van dans tot comedy. Alle acts zijn aan de slag gegaan met het thema Vrijheid. 
  • 2 mei is OPEN café van podium De Helling: een podium voor en door de stad. Op 2 mei draait de gratis avond om het thema vrijheid. 
  • Op 2 mei, 24 mei en 28 juni organiseren Utrecht in Dialoog, De Kargadoor en Bevrijdingsfestival Utrecht een serie dialogen over (on)vrijheid. Bezoekers kunnen van 19.30 tot 21.30 uur kunnen meepraten over wat hen en hun stadsgenoten eigenlijk drijft.