Programma Bibliotheek Neude

Op 5 mei kan je niet alleen naar het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. De bibliotheek staat op Bevrijdingsdag in het teken van vrijheid. Want vrijheid vier je samen. Volg een familielezing van filosoof Niels van Miltenburg over vrijheid, bekijk bijzondere films van nieuwkomers, wandel mee met een van de Vrijheidswandelingen en zijn er veteranen aanwezig waarmee je in gesprek kunt gaan.

Vr 5 mei | Vrijheidswandelingen

Wandel tijdens een korte of lange wandeling mee en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandelingen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Utrechts Comité 4 mei-Herdenken en het Bevrijdingsfestival Utrecht. 

De wandelingen met gids zijn uitverkocht, je kunt nog wel op eigen gelegenheid wandelen. 

Download hieronder de route of haal tussen 13.00 – 17.00 uur een uitgeprinte route op bij de Bibliotheek Neude.

Download Korte wandeling – 2 km
Download Lange wandeling – 6 km 

De wandelingen met gids starten vanaf de Bibliotheek Neude.
Korte wandeling (2 km): 13.30 – 14.20
Lange wandeling (6 km): 13.30 – 15.30
Lange wandeling (6 km): 14.30 – 16.30

Vr 5 mei | Familielezing

Wat is vrijheid? Hebben wij een vrije wil? En wanneer ben je echt vrij? Als je alles zelf kunt kiezen? Als er helemaal geen regels zijn? Of is het juist fijn als er al wat keuzes voor jou gemaakt worden? Niels van Miltenburg, filosoof bij de Universiteit Utrecht, praat hier graag met jullie over. Onderzoek het samen tijdens dit familie-college van het Universiteitsmuseum Utrecht! Meld je aan via de link.

Doelgroep: vanaf 8+
Tijd: 13.30 – 14.15 uur. Niels is na de lezing beschikbaar voor vragen
Locatie: Bibliotheek Neude, Theater (gratis)
Aanmelden via de website van het Universiteitsmuseum Utrecht

Za 29 april – Vr 5 mei | Expo HKU studenten digital media en design 

In aanloop naar 5 mei zijn studenten van twee opleidingen van de HKU; opleiding digital media en opleiding design aan de slag gegaan met het thema ‘Vrijheid vier je samen’. Aan hen stelde het Bevrijdingsfestival Utrecht de vraag om na te denken over het spanningsveld tussen je eigen vrijheid en de vrijheid van de ander. In groepen gingen zij hiermee aan de slag. Het beste ontwerp is in aanloop naar 5 mei de hal van de Bibliotheek Utrecht op de Neude te zien. De winnende groep bestaat uit de studenten: Britte van Tilborg, Mirthe Schroder, Laureen van der Net en Yu Jia Lejeune.

In het kunstwerk ‘Ongelijkwaardigheid’ is een schets van een samengestelde straat in Utrecht te zien. In deze straat zijn een dagelijkse situaties zichtbaar gemaakt waarin mensen wel en niet gelijkwaardig behandeld worden. Iedereen hoort recht te hebben op dezelfde kansen en behandeling maar dit is in de werkelijkheid nog niet altijd zo.

Locatie: Bibliotheek Neude. Grote hal (gratis)

26 apr t/m 5 mei | Vrije kunst(?) | Expositie van Utrechtse leerlingen over kunst en vrijheid 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kunst onvrij, ook in Nederland. Na de oorlog veranderde dit gelukkig weer. Toch is ‘onvrije kunst’ iets van alle tijden. In sommige landen bepaalt de overheid wat voor kunst er gemaakt wordt. Maar ook in Nederland zijn er grenzen aan de vrijheid van de kunst. Maar waar ligt deze grens? 

Met deze uitdaging zijn 250 Utrechtse leerlingen aan de slag gegaan en hebben zij 150 kunstwerken gemaakt over vrijheid en onvrijheid. Uit al deze inzendingen zijn er in de Bibliotheek Neude 10 werken te zien.

De lessenserie Vrijheid, tolerantie en burgerschap is een project van Het Utrechts Archief, Kunst in de klas en Het Kunstlaboratorium, waarvan de opdracht Vrije Kunst (?) een samenwerking is met het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Doorlopend, Bibliotheek Neude