World Press Photo

Geplaatst op 2 mei 2019

De samenwerking tussen World Press Photo en het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘Vrijheid verbeeld’ krijgt dit jaar een vervolg. In het Jaar van ‘In Vrijheid Kiezen’ tonen het Nationaal Comité 4 & 5 Mei en World Press Photo dat vrijheden niet vanzelfsprekend zijn en dat opkomen voor rechten universeel is en van alle tijden. Voor 2019 zijn er drie nieuwe animaties gemaakt. Deze zijn te zien op alle 14 Bevrijdingsfestivals en op social media.

De animaties zijn:
Dorothy Counts was de eerste zwarte student die zich inschreef op de Harry Harding High School in Charlotte, North Carolina in de Verenigde Staten. Op haar eerst schooldag werd ze beschimpt, bekogeld met stenen en werd er tegen haar geschreeuwd.

Na de terreuraanslagen in 2015 spreken demonstranten zich in Parijs uit voor de vrijheid van meningsuiting en expressie. Meer dan een miljoen mensen deden mee aan deze demonstratie. De grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Meisjes in Zanzibar worden niet aangemoedigd om te leren zwemmen. De conservatieve Islamatische cultuur weerhoudt hun daarvan en er is een gebrek aan bedekkende badkleding. In het noorden van Zanzibar krijgen vrouwen en meisjes nu les in speciale kleding. Zo hebben ze de vrijheid om zich te ontwikkelen.

Vrijheid verbeeldt!

Samenwerking rondom het thema vrijheid is volgens Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei essentieel. ‘Als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei probeer ik de dialoog te stimuleren tussen heel verschillende groepen mensen over vraagstukken van oorlog en vrede, over het belang van onze democratie en de rechtstaat, over vrijheid.’

Lars Boering, managing director World Press Photo: ‘World Press Photo staat pal voor een vrije pers en vrijheid van meningsuiting. Wereldwijd toont zij middels tentoonstellingen, workshops en andere evenementen de verhalen die er toe doen. Een vrije en onafhankelijke journalistiek vormt de basis onder onze democratie en vrijheden.’