Vrijheidscolleges Live

Geplaatst op 17 mei 2021

Alweer bijna een week geleden waren de Vrijheidscolleges live in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Op de schommel interviewde Cesar Majorana sprekers Soundos El Ahmadi, Haroon Ali en Joris Linssen. We kijken terug op een geslaagde eerste editie van Vrijheidscolleges Live en hopen dat jullie dat ook zo hebben ervaren. We hebben hieronder alle Vrijheidscolleges Live en de Shorts (de korte colleges van 10-12 min) voor jou op een rij gezet. Veel plezier met terugkijken!

Bekijk hieronder de Vrijheidscolleges Live terug!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi
Soundos El Ahmadi is komiek, actrice en presentatrice. Haar vrijheidscollege gaat over kansen en vooroordelen. Voor vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar voor vrouwen uit een minderheidsgroep is dat nog veel harder. Want alles wat je doet, wordt verstoord door heel veel ruis, meestal gebaseerd op vooroordelen en clichés. Die kunnen heel grappig klinken, maar zijn vaak pijnlijk. In haar Vrijheidscollege sprak Soundos over hoe die ruis klinkt, wat voor consequenties het heeft als je op dat plafond bonkt, hoe je jezelf kunt betrappen op vooroordelen en clichés. “Mijn kind weet nu nog niet eens wat discriminatie is. Ik ga het later vertellen, als er een aanleiding is. Nu ga ik nog niet zeggen hoe verrot de wereld is, dat komt nog wel.”

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali
Haroon Ali is journalist en schrijver. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit. In zijn Vrijheidscollege deelt Haroon hoe hij ziet dat in Pakistan inspirerende mensen vechten voor de vrijheid om hun leven zelf vorm te geven. Hij vertelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie. “Als je je maar vaak genoeg aanpast, vergeet je op een gegeven moment wie je bent.”

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen
Joris Linssen is zanger en presentator van geliefde televisieprogramma’s zoals Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom. In zijn Vrijheidscollege gaat hij in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. “Er zijn veel meer bijzondere mensen dan ik altijd dacht. Ook weet ik nu dat je prettiger leeft als je mensen opbouwend toespreekt in plaats van quasi-kritisch of afbrekend. Je krijgt veel meer uit mensen als je nog geen oordeel hebt.“De dag dat ik 17 werd heb ik een hele grote fout gemaakt en daar heb ik heb daar mijn hele leven van geleerd.”

 

Niet de liveshow bekijken, maar een short van de Vrijheidscolleges? Check dan hier de shorts van SoundosHaroon en Joris.