Utrechtse Ambassadeurs van de Vrijheid

In 2020 vierden we 75 jaar bevrijding sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe vrij zijn we nu, in 2021? Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is dan ook: ‘Na 75 jaar vrijheid’. Het Bevrijdingsfestival Utrecht sluit daarbij aan door de komende periode de verhalen te vertellen van Utrechters, zoals Truus van Leer en Leroy Lucas, die op hun eigen manier opkomen voor hun vrijheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we over in gesprek blijven. ambassadeurs van de vrijheid

Utrechtse Vrijheidsambassadeurs

Wat betekent vrijheid voor onze provincie, Utrecht? In aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei verbindt het Bevrijdingsfestival Utrecht 5 ambassadeurs aan 5 mensen die tijdens de oorlog van betekenis zijn geweest voor de samenleving in de provincie Utrecht. Op het gebied van LHBTIQ+, feminisme, protest en studentenbetrokkenheid. De komende periode hoor je hun verhalen. Want ondanks dat corona de viering op 5 mei nog onzeker maakt, zullen we de vrijheid hoe dan ook vieren.
Truus van Lier, Kardinaal Johannes de Jong, Loes van Overeem, Karel Pekelharing en het Utrechts Kindercomité. Vijf inwoners uit Utrecht die tijdens de Tweede Wereldoorlog actie voerden voor de vrijheid. Acties die ook nu belangrijk zijn voor onze provincie. Want wat er 75 jaar geleden gebeurde, is nog steeds belangrijk in onze huidige samenleving.
Fast forward naar 2021 waar inwoners en organisaties opkomen voor vergelijkbare vrijheden, maar dan ruim 75 jaar later. Dit zijn onze Utrechtse Ambassadeurs van de Vrijheid: Merel Wildschut, Leroy Lucas, Twan Vet, Sayonara Stutgard en Thirty030. Klik op onderstaande foto’s van de ambassadeurs voor meer informatie, quotes en videos.
Line-up Utrecht

Ambassadeurs van de Vrijheid.

Merel Wildschut

Ambassadeurs van de Vrijheid

Leroy Lucas

Ambassadeurs van de Vrijheid

Twan Vet

Ambassadeurs van de Vrijheid

Sayonara Stutgard

Ambassadeurs van de Vrijheid

Eva | Thirty030

Ambassadeurs van de Vrijheid

Bob | Thirty030

Ambassadeurs van de Vrijheid