Teveel vrijheid op het internet

Al 75 jaar lang mogen wij dankbaar zijn voor de vrijheid in ons land. Tegenwoordig is vrijheid van meningsuiting een recht waar wij als inwoners van dit kleine landje bijna allemaal gebruik van maken. In 75 jaar is er veel veranderd. Zo heeft tegenwoordig iedereen wel toegang tot internet en zijn de meeste mensen bereikbaar via een smartphone. Op apps als Instagram en TikTok is de generatie van nu te vinden. Plekken waar je je creativiteit kunt delen, die van andere kan bekijken maar het zijn ook plekken waar je makkelijk je mening achter kunt laten. En dat laatste is iets waar ik veel moeite mee heb. Ook ik ben te vinden op TikTok en Instagram. Als ik daar naar filmpjes en foto’s kijk van anderen, kom ik ook vaak reacties tegen die niet leuk bedoeld zijn. Doordat we anderen makkelijk kunnen bereiken met een aantal keer klikken is het delen van je mening erg makkelijk geworden. Op straat durf je vast niet te zeggen dat iemand wel eens wat zou mogen afvallen of stomme kleren aanheeft. Maar op het wereldwijde web durven de meeste van ons dit wel. Hoe komt dit?

Zelf heb ik gelukkig nog nooit vervelende reacties gekregen op een foto die ik plaatste. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Als ik door mijn tijdlijn op TikTok scrol hebben zo’n 􏰀􏰁50 mensen de moeite genomen om een rottige reactie te plaatsen onder een video die ik tegenkom. Een filmpje waar een meisje een dansje doet, zou onschuldig moeten zijn. Reacties als ‘’doe normaal’’ en ‘’stop maar gewoon’’ zie ik meerdere keren voorbijkomen en dan heb ik de allerergste maar even achter wegen gelaten. Het feit dat er dan zoveel mensen zijn die op een leuk bedoeld filmpje hun rottigheid achterlaten geeft een goed beeld van hoe vrij we zijn op het internet.

Ik vind dat we te veel vrijheid hebben op internet. We mogen alles plaatsen en zeggen wat we ervan vinden, of dat nou leuk is. Ongevraagde adviezen vliegen je om de oren. Uit een onderzoek van Zembla kwam naar voren dat in 􏰂􏰁􏰃􏰄2018 zo’n 5 􏰀procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar te maken hadden met haatreacties. Dit zijn zo’n 􏰃􏰅􏰁􏰁􏰁􏰁140.000 jongeren (!!). Zo hadden de jongeren te maken met roddels, getreiter, pesten en zelfs stalking en bedreiging. Ik vind dat er te veel gezegd kan worden maar om haatreacties strafbaar te stellen is ook erg lastig. Waar trek je de grens? Het is een onderwerp waar ik veel over nadenk maar waar ook ik het antwoord niet op weet.

 

Door: Julliët van Walbeek