Samen staan we sterk

Dit project is gemaakt door studenten van HKU – richting Ad Design Digital Media, leerjaar 1

Toen wij 12 weken geleden de opdracht van het Bevrijdingsfestival Utrecht kregen, konden we maar aan een ding denken. De verhalen van onze opa’s en oma’s over de tweede wereldoorlog. Een tijd waar wij ons niets bij kunnen voorstellen. We wilden ouderen die kind waren tijdens de oorlog een platform bieden om nog een keer hun verhaal te vertellen. Alles was geregeld, tot we een week voor het filmen te horen kregen dat de dreiging van het Corona virus te groot was. Langsgaan bij deze kwetsbare groep was niet meer mogelijk. We moesten dus iets anders bedenken.

 

Ontwerpproces

Al snel merkten we hoe beperkt je wordt in deze tijd. Het is een stuk moeilijker om bij vrienden en familie langs te gaan. Maar het viel ons op dat overal om ons heen mensen ingenieuze oplossingen vonden om toch met elkaar in contact te blijven, zoals digitale communicatiemiddelen en bezoek achter glas. We zagen paralellen tussen de crisis nu en de oorlog toen. We zagen hoe wij daardoor nu weer op een nieuwe manier stil staan bij de betekenis van vrijheid. En vooral hoe wij mensen, in tijden van crisis, altijd manieren blijven vinden om bij elkaar te kunnen zijn.

Tijdens dit project hebben we veel verschillende media moeten onderzoeken. Omdat ons eerste idee een interview was, moesten we onderzoeken hoe je een interview op locatie houdt. En wat daar voor technische maar ook menselijke kennis voor nodig was. Want je wil natuurlijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt voor de camera. Tijdens het monteren van de video hebben we veel onderzoek moeten doen door te schuiven met beeld en geluid. Het beeld moest voor zichzelf spreken zo vonden we. Ondanks dat we ons oorspronkelijke idee niet konden uitwerken, zijn we toch erg blij met het eindresultaat.

Afgebeeld v.l.n.r: Carmen Stigter & Jet Favier

Het team

Carmen Stigter | 24 jaar

Bij dit project was ik vooral verantwoordelijk voor het monteren van de video en het zoeken naar beeld.
Ik ben allround media vormgever gespecialiseerd in illustreren en digitale vormgeving maar heb ook ervaring in het maken van korte animaties en het editen van bewegend beeld.

Website: http://www.carmenstigter.nl

Jet Favier | 26 jaar

Ik ben een concept denker, verhalenverteller en probleemoplosser. Vanuit een
technische achtergrond heb ik een sterke drang om de som kloppend te maken. Ook in mijn concepten en de uitwerking hiervan. Hierdoor maak ik graag dingen die goed afgewerkt zijn tot een geheel en waarbij is nagedacht over ieder detail.

https://www.linkedin.com/in/jet-favier-202922146/