Ruim 70 Vrijheidscolleges in heel Nederland

Geplaatst op 19 februari 2020

In de aanloop naar 5 mei worden in het hele land ruim 70 Vrijheidscolleges gegeven. De sprekers van 2020 zijn Philip Freriks, Splinter Chabot, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Liesbeth Zegveld, Shirin Musa en Bilal Wahib. Alle sprekers delen in een vrijheidscollege hun eigen visie op vrijheid. “We organiseren dit jaar bijna twee keer zo veel colleges als vorig jaar en dat zijn er meer dan ooit. Er is duidelijk een behoefte aan inspirerende verhalen over vrijheid”, aldus Esther Lubberding, directeur van de Vrijheidscolleges.

Omdat er zo veel vraag naar colleges was, geven enkele sprekers uit 2019 zoals Natascha van Weezel en Sinan Can opnieuw hun Vrijheidscolleges op diverse plekken in Nederland. Ook verzorgt Dieuwertje Blok dit jaar wee enkele kidscolleges voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De Vrijheidscolleges worden sinds 2013 georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals. Dit jaar zijn er Vrijheidscolleges in 12 provincies op verschillende podia, middelbare scholen, MBO’s, bibliotheken en uiteraard op diverse bevrijdingsfestivals. Sommige colleges, zoals op scholen zijn besloten, maar veel colleges op bibliotheken en festivals zijn voor iedereen te bezoeken. Alle sprekers, locaties en data van de Vrijheidscolleges staan online: www.vrijheidscolleges.nl.

Internationale sprekers

Dit jaar presenteert de Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosevelt Foundation ook enkele speciale bijeenkomsten met belangrijke internationale sprekers die zich inzetten voor vrijheid; de Filipijnse journaliste Maria Ressa, Azza Karam van de organisatie Religions for Peace, de Nederlandse televisiepresentator Sander de Kramer en de Italiaanse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando. Zij ontvangen op 14 april in Middelburg allemaal de prestigieuze Four Freedoms Award van de Roosevelt Foundation. Na deze officiële ceremonie met de koning, organiseert de Vrijheidscolleges de ‘Four Freedoms Meet Up’ in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Tijdens deze publieke bijeenkomst kunnen scholieren, studenten en andere geïnteresseerden deze bijzondere mensen die zich inzetten voor de vrijheid ontmoeten.

 

Four Freedoms Tour

Op 15 en 16 april zullen Maria Ressa, Azza Karam, Sander de Kramer en Leoluca Orlando samen met enkele vrijheidssprekers op verschillende locaties in Nederland spreken tijdens de Four Freedoms Tour. Esther Lubberding: “Dit jaar wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat Nederlanders sindsdien in vrijheid leven. Het is mooi dat we in dit jubileumjaar deze bijzondere internationale gasten hebben en zoveel Vrijheidscolleges kunnen geven.” Uitgangspunt van al deze bijzondere bijeenkomsten zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Data en locaties staan binnenkort online; www.vrijheidscolleges.nl.

De Vrijheidscolleges worden ondersteund door het vfonds en de Roosevelt Foundation.