Ruim 40 Vrijheidscolleges in heel Nederland

Geplaatst op 20 februari 2019

In de aanloop naar 5 mei worden in het hele land ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers zoals Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Natascha van Weezel, Sinan Can, Aafke Romeijn en Rajae El Mouhandiz. De Vrijheidscolleges vinden jaarlijks plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals. Alle sprekers delen in een college hun eigen visie op vrijheid

In elk college laten de sprekers zich inspireren door de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving is gebaseerd. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. “Dit is alweer de zevende editie van de Vrijheidscolleges,” zegt projectleider Esther Lubberding. “Ieder jaar vragen we sprekers om hun verhalen en meningen over vrijheid delen. Na afloop ontstaat er met het publiek een gesprek. Deze dialoog over vrijheid is belangrijk om bewust te blijven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.” Bijna alle colleges zijn gratis toegankelijk. Enkele colleges zijn besloten, bijvoorbeeld op scholen. De sprekers en data van de Vrijheidscolleges staan online: www.vrijheidscolleges.nl.

Opening Vrijheidscolleges 2019 

Op dinsdag 2 april wordt de zevende editie van de Vrijheidscolleges geopend te TivoliVredenburg in Utrecht met een college van de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag. Hij verdiepte zich in drieduizend jaar machtspolitiek en kwam tot het inzicht dat ondergang van Europa alleen te stoppen is als we ons niet langer overgeven aan ons consumentisme. “We zijn uit het oog verloren dat wat voor ons vrede betekende. Met ons roekeloze consumentisme dragen we bij aan de migratiecrisis en pompen we honderden miljarden euro’s in autoritaire regimes die ons bedreigen. We hebben onze eigen tegenstanders rijk gemaakt, van China tot Saoedi-Arabië.” aldus Holslag. Schrijfster/muzikant Aafke Romeijn en journalist Charles Groenhuijsen reageren op zijn betoog. Beiden geven in april en mei ook hun eigen Vrijheidscolleges. Door heel het land Dit jaar zijn er Vrijheidscolleges in 11 provincies op de volgende locaties; Almere, Amsterdam, Assen, Den Haag, Emmen, Groningen, ’s Hertogenbosch, Hoogeveen, Leeuwarden, Middelburg, Nijmegen, Sluis, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle. Reserveren kan op www.vrijheidscolleges.nl.

Start 75 jaar vrijheid In 2019 en 2020 wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat Nederlanders sindsdien in vrijheid leven. Om dit jubileum te vieren is er in het najaar een extra serie Vrijheidscolleges. Ook de provincie Limburg zal dan aansluiten Later dit jaar worden de data en sprekers bekend gemaakt. De Vrijheidscolleges worden ondersteund door de Bevrijdingsfestivals, Nationaal Comité 4 en 5 Mei, vfonds en Stichting Dialoog.