Na regen komt zon: dit was het Bevrijdingsfestival Utrecht 2023

Geplaatst op 5 mei 2023

Dit was Bevrijdingsfestival Utrecht 2023. Het thema van dit jaar was ‘Vrijheid vier je samen’, en dat is precies wat er gebeurd is. Ondanks de regen kon het festival gelukkig doorgaan. En na regen kwam zonneschijn: zo’n 27.000 mensen bezochten het festival in Park Transwijk. Ook het inhoudelijk programma in de Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg was goed bezocht. De organisatie is blij dat, ondanks een onzekere start, ook dit jaar de vrijheid weer massaal gevierd is. Met dank aan alle bezoekers, artiesten, Ambassadeurs van de Vrijheid, en alle vrijwilligers, partners, leveranciers, sponsoren en crew. 

Het festival begon met regen, maar dat kon de eerste bezoekers om 12.30 uur weinig storen. Indie-rock collectief Personal Trainer trapte af op het hoofdpodium. Het Bevrijdingsvuur werd dit jaar aangestoken door de Oekraïense Anna Bieliaieva (32), initiatiefneemster van de herdenking in de Jaarbeurs van de Russische inval in Oekraïne. Vanaf 16.30 uur werd het droog en liep het terrein snel vol voor Snelle en De Lieve Jongens Band. Utrechtse singer-songwriter en Ambassadeur van de Vrijheid MEAU sloot het festival af. Vanaf de start van het festival was het een feestje op het Vrijheidspodium met verschillende hiphopacts en dj’s. Dit podium kwam dit jaar tot stand dankzij de opbrengsten van de crowdfundingsactie.

Inhoudelijk programma goed bezocht: van Vrijheidswandeling tot expositie

In Utrecht zijn op 5 mei ook activiteiten georganiseerd buiten het festivalterrein. Zo konden bezoekers in de Bibliotheek Neude naar filmvertoningen over vrijheid, een familielezing of twee doorlopende exposities. En werden er samen met het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en de Bibliotheek Utrecht Vrijheidswandelingen georganiseerd, met aansluitend een kop Vrijheidssoep. In TivoliVredenburg deelden Emine Uğur, Lisa Weeda, Jelmer Mommers hun persoonlijke ervaringen en spraken over vrijheid in een veranderende wereld tijdens Vrijheidscollege Live! 

Nog meer Bevrijdingsfestival Utrecht: programma na 5 mei

Voor wie nog wat langer de vrijheid wil vieren, is er na het festival op 5 mei nog meer te doen. In Het Utrechts Archief is tot en met zondag 7 mei de tentoonstelling ‘Utrecht bevrijd!’ te zien, met foto’s van de Utrechtse bevrijding. Tot en met 9 mei organiseert Gilde Utrecht gegidste stadswandelingen rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Op 24 mei en 28 juni zijn er nog twee avonden over (on)vrijheid tijdens Utrecht in Dialoog in De Kargadoor.

Crowdfunding om samen de vrijheid te blijven vieren

Om het Bevrijdingsfestival Utrecht ook in de toekomst te kunnen blijven organiseren, is er een crowdfundingsactie opgezet. Iedereen die doneert levert zo een bijdrage aan het samen vieren van de vrijheid. De link naar de crowfundigingsactie is hier te vinden. 

Foto: Marcel Krijgsman