Marcel Möring, Dieuwertje Blok en Herman Van Rompuy spreken op 4 en 5 mei

Geplaatst op 18 januari 2023

De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Marcel Möring. Aansluitend houdt televisie- en radiopresentator Dieuwertje Blok de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. De 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Zwolle, hoofdstad van de gastprovincie Overijssel, door de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert dit programma in samenwerking met de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en het Bevrijdingsfestival Overijssel. De Nationale Herdenking en de 5 mei-lezing worden live uitgezonden door de NOS op NPO1.

Schrijver Marcel Möring  (1957) bracht in 1990 zijn eerste roman Mendels erfenis uit. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie. In 2022 verscheen Familiewandeling, een intiem autobiografisch relaas over Mörings jeugdjaren en een indringend portret van zijn getraumatiseerde Joodse moeder. Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok presenteerde diverse programma’s voor onder meer KRO, VARA, RTL en AT5, is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium klassiek. Dieuwertje Blok geeft ieder jaar Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen, waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont.

5 mei-lezing 

Herman Van Rompuy (1947) was veertig jaar lang actief in de Belgische en Europese politiek. Hij was onder meer partijvoorzitter, minister en Kamervoorzitter. Van eind 2008 tot eind 2009 was Van Rompuy de premier van België en van 2010 tot en met 2014 was hij voorzitter van de Europese Raad. In 2018 verscheen zijn boek Anti-memoires. Hierin kijkt Van Rompuy naar wat voorbij is, naar het nu en naar wat komen gaat. Van Rompuy houdt zijn lezing, die live wordt uitgezonden door de NOS, in het provinciehuis van Overijssel. Daaraan voorafgaand vindt er een inhoudelijk programma plaats in de Dominicanenkerk in Zwolle. Na de lezing wordt zoals gebruikelijk het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival Overijssel als startsein voor alle veertien Bevrijdingsfestivals en andere activiteiten in het land.

Jaarthema

Het thema ‘Leven met Oorlog’ vormt in 2023 een jaar lang de rode draad door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit jaarthema vraagt het comité aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. In een podcast van journalist Leonard Ornstein waarin voorzitter Wim van de Donk van het Nationaal Comité de sprekers bekend maakte, gaat hij hier verder op in.

4 en 5 mei-lezingenboekje

De 4 mei-voordracht van Marcel Möring en de 5 mei-lezing van Herman Van Rompuy worden gebundeld uitgegeven in een speciale uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de CPNB en is vanaf 4 mei verkrijgbaar in de boekhandel.