Konrad Kosseleck Big Band verbindt 4 en 5 mei

Geplaatst op 15 april 2019

Op Bevrijdingsfestival Utrecht staat Konrad Koselleck Big Band samen met Ellen ten Damme van 14.00 tot 14.30 uur op het hoofdpodium. Met dit optreden legt Bevrijdingsfestival Utrecht samen met het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking de verbinding tussen 4 mei en 5 mei; tussen herdenken en vieren. Op 4 mei geeft de Konrad Koselleck Big Band samen met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo een herdenkingsconcert in de Domkerk. In Park Transwijk zal de volledige bigband samen met Ellen ten Damme de vrijheid vieren!

De Konrad Koselleck Big Band wil met beide concerten, gebaseerd op de voorstelling The Concert to End All Wars (naar de uitspraak van de beroemde Amerikaanse president Woodrow Wilson) op 4 én 5 mei de verbinding en verdieping zijn en zo een antwoord op ‘oorlog’ formuleren.

De Konrad Koselleck Big Band zingt en speelt op 5 mei onder andere de feestelijk aandoende doordenker: 99 Luftballons, de Nederlandse en internationale hit van de Duitse Nena waarvan weinig mensen weten dat het een anti-oorlogslied is. Het werd geschreven naar aanleiding van de laatste fase van de Koude Oorlog in de jaren 80 in Duitsland. Op grond van het NAVO-dubbelbesluit van 1979 werd in 1983 in Duitsland begonnen met het stationeren van Pershing-II-kruisraketten. De nucleaire lading van deze raketten wakkerde bij de bevolking de angst aan voor het uitbreken van een atoomoorlog. Dit leidde tot het ontstaan van de vredesbeweging in de jaren 80. Het idee van de liedtekst ontstond in 1982 bij een optreden van de Rolling Stones in West-Berlijn, toen Carlo Karges, gitarist van Nena, zag hoe een grote hoeveelheid bontgekleurde ballonnen werd opgelaten. Karges vroeg zich af wat er zou gebeuren als deze ballonnen de grens bij Oost-Berlijn zouden overdrijven en daar tot een paranoïde reactie zouden leiden.

Het lied beschrijft hoe 99 ballonnen opgelaten worden en daarbij voor ufo’s aangezien worden. Een generaal stuurt daarop een luchtvloot van 99 straaljagers de lucht in om ze af te schrikken. De luchtvloot schiet in de lucht naar de ballonnen, wat vervolgens door 99 oorlogsministers van lidstaten abusievelijk gezien wordt als daad van agressie en aanleiding geeft hun oorlogsmaterieel in te zetten. Het gevolg van de daaruit volgende 99-jarige oorlog is het einde van de menselijke beschaving op aarde.

Het nummer werd in onder meer Nederland en Vlaanderen een nummer 1-hit. De voor Toppop op Schietkamp De Harskamp opgenomen videoclip verwoordde de sfeer van het nummer zo goed dat de groep de clip voor wereldwijde promotie overnam. Hoewel er een Engelstalige versie van bestaat (99 Red Balloons) die in het Verenigd Koninkrijk op 1 kwam, was het de Duitstalige versie die de Amerikaanse top haalde.

Hoofdpodium 14:00 – 14:30 uur