Jubileum dB’s

Geplaatst op 2 april 2019

Vijfentwintig jaar onafhankelijke vrijplaats voor Utrechtse muziek

Drumstellen met groene bekkens. Versterkers waar het vocht zich een weg door roestte. Sjouwen en zeulen met apparatuur op de werftrappen.. Met je bandje repeteren moest je echt graag willen in Utrecht tot 1994. Dan opent dB’s haar oefenruimtecomplex aan de Jekerstraat, gebouwd met hulp van vrienden en muzikanten, en muziek maken wordt voor velen een stuk leuker. dB’s groeit zo tot een onafhankelijke vrijplaats zonder subsidies, waar veel kan en waar alle muzikanten zich thuis voelen. Maar tijden veranderen, en de stad rukt op.

Na 9 jaar verhuist dB’s in 2003 naar het leegstaande CAB gebouw aan de Cartesiusweg. Het pand is in erbarmelijke staat: na een flinke verbouwing worden 17 oefenstudio’s gebouwd, een bar, concertzaal, Studio Moskou en veel opslagruimte voor instrumenten. Het grootste oefenruimtecomplex van de regio is een feit. Wekelijks zijn er concerten en in een paar jaar groeit dit aantal uit tot meer dan 150 optredens per jaar. Een onafhankelijk podium, eigenzinnig, en met een structureel oog voor lokale bands. In 2006 start ROC MN met de opleiding Nederlandse Pop Academie, en vindt haar huisvesting voor een belangrijk deel in dB’s. Jonge talenten krijgen een kans hun aspiraties in de muzieksector om te zetten in werk, als professioneel muzikant of sounddesigner.

In 2016 breidt dB’s verder uit met een grotere en sinds 2018 serveert Rammenas heerlijke vegetarische maaltijden voor een schappelijke prijs. dB’s draait nog steeds volledig zelfstandig, is onafhankelijk en vrij van subsidie en mede daardoor een onmisbare katalysator van de Utrechtse muziek-scene. Op zondag 14 april was de kick-off van het 25 jarig jubileum: heel 2019 zijn er (reünie)concerten, overzichtsexposities, buurtevenementen en een buitenfestival in het najaar. Blijf op de hoogte via dbstudio.nl en de social media.