Jaarthematekst door Annelien de Dijn

Geplaatst op 21 februari 2022

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het jaarthema van 2022 is Vrijheid in verbondenheid.

Dit jaar vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei Annelien de Dijn om de jaarthematekst te schrijven. Annelien de Dijn is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis werd in 2021 bekroond met PROSE Prize for Philosophy van de Association of American Publishers. In de jaarthematekst neemt Annelien de recente geschiedenis van de term ‘vrijheid’ als uitgangspunt om te onderzoeken hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

“Dat uitbundige vieren heeft ongetwijfeld te maken met het grote belang dat aan de waarde wordt gehecht die op 5 mei centraal staat.”

Toen Annelien de Dijn als kersverse Nederbelg haar eerste 5 mei in Amsterdam meemaakte, nu tien jaar geleden, verwonderde zij zich over de uitbundige manier waarop die gebeurtenis hier gevierd wordt. In België gaat Bevrijdingsdag meestal geruisloos voorbij – sinds 1974 is het zelfs geen officiële feestdag meer. Maar in Nederland wordt het einde van de bezetting in 1945 ieder jaar met dans, muziek en een gezellige maaltijd herdacht. Zelfs de afgelopen twee jaar, toen de coronacrisis roet in het eten gooide, werd 5 mei op allerlei inventieve manieren gevierd.

De hele tekst lees je hier.