Vrijheidscolleges

Naast een aantrekkelijke programmering willen wij bezoekers bewust laten zijn van de vrijheid waarin zij leven. Daarom organiseren wij in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges een serie Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De sprekers die in Utrecht een Vrijheidscolleges geven zijn Shirin Musa, Robert Vuisje en Bilal Wahib

Ben je benieuwd wie er 2021 in Utrecht komen spreken? Houd dan deze pagina in de gaten en abonneer je op onze nieuwsbrief. 

Een terugblik naar het vrijheidscollege van Robert Vuijsje

In Oktober 2020 gaf schrijver en journalist Robert Vuijsje (1970) een Vrijheidscollege bij Bibliotheek Utrecht.

Vuijsje: “Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.”

Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden.