Vrijheidscolleges

Naast een aantrekkelijke programmering willen wij bezoekers bewust laten zijn van de vrijheid waarin zij leven. Daarom organiseren wij in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges een serie Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De sprekers die in Utrecht een Vrijheidscolleges geven zijn Shirin Musa, Robert Vuisje en Bilal Wahib

Ben je benieuwd wie er in Utrecht komen spreken? Scroll dan verder op deze pagina.

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Het boek gaat over de vraag waar je bij hoort en hoe je samenleeft. Zijn college gaat over de vrijheid om gekwetst te worden.

Over het vrijheidscollege van Robert Vuijsje:

Sinds zijn jeugd, zijn de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal veranderd. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze – en tegen de achtergrond van die absurde viering – beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over de vrijheid van 2020 is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

Robert Vuijsje spreekt op woensdag 21 oktober om 20.00 uur. Wil je de livestream bijwonen? Stuur een mailtje naar registratie@bevrijdingsfestivalutrecht.nl met ‘Ja ik ben erbij’ , dan ontvang jij voor aanvang van het college een link naar de livestream.

Bilal Wahib

Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in ‘Brugklas’, ‘Spangas’, ‘Malik’, ‘Mocro Maffia’ en ‘De Libi’. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van ‘De Libi’ en speelt dit jaar in de voorstelling Hamlet. Bilal Wahib vertelt in zijn vrijheidcollege over de vrijheidsgrens van jezelf en de ander. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. In zijn college deelt hij die ervaringen en inzichten.

Over het vrijheidscollege van Bilal Wahib:

Wahib praat in zijn vrijheidscollege over zijn visie op vrijheid gebaseerd op ervaringen uit zijn persoonlijke leven. Wahib; “Wanneer ik over straat loop zie ik mensen met verschillende etniciteiten, een vrouw die voor Jezus schreeuwt, prostituees, homo’s, zwervers, mensen met een jointje. Mensen die allemaal anders zijn. Die in vrijheid, zonder beperkingen, de gelukkigste versie van zichzelf kunnen zijn. Maar die vrijheid is niet perfect.

I.v.m het Coronavirus wordt dit vrijheidscollege verzet naar het najaar. Meer informatie volgt zodra er een nieuwe datum bekend is.