Vrijheidscolleges

Naast een aantrekkelijke programmering willen wij bezoekers bewust laten zijn van de vrijheid waarin zij leven. Daarom organiseren wij in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges een serie Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Houd de website van Vrijheidscolleges in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe vrijheidscolleges.

Vrijheidscollege van Angelique Houtveen & Fresku

In dit Vrijheidscollege gaat Angelique Houtveen op zoek naar de balans tussen vrijheid van expressie in de muziek. Wanneer wordt iets ‘verboden’ muziek? Oud-Vrijheidsspreker Fresku verzorgt een poëtische omlijsting. Na afloop van het college gaan Fresku en Angelique met elkaar en met de studenten in gesprek over muziek en vrijheid.

Vrijheidscollege van Robert Vuijsje

In Oktober 2020 gaf schrijver en journalist Robert Vuijsje (1970) een Vrijheidscollege bij Bibliotheek Utrecht. Vuijsje: “Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.” Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden.