Dit was Bevrijdingsfestival Utrecht 2022!

Geplaatst op 6 mei 2022

Na twee jaar stonden we eindelijk weer in een zonnig Park Transwijk en vierden we onze vrijheid in Nederland. En wat voelde dat vertrouwd. Dit jaar kwamen er 37.000 aantal bezoekers naar het festival. En daarnaast was er een inhoudelijk programma in Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg. De organisatie en alle bezoekers hebben genoten. Van jong tot oud. Van alle artiesten die er een feest van hebben gemaakt en van de Ambassadeurs van de Vrijheid en van het prachtige weer.

Vanaf het moment dat het festivalterrein open ging om 11.30 uur was het gezellig druk in Park Transwijk. Ook het Kinderfestival werd goed bezocht. Kinderen konden geschminkt worden, er was een springkussen, bij de Oeblie Tipi Tent konden kinderen tattoos halen en ze konden meezingen en dansen met de Voel je Vrij Show van Freek en Joost. Museum Speelklok en de Bibliotheek Utrecht waren er ook bij om de kleinste bezoekers te vermaken.

Om 12.00 uur trapte Ambassadeur van de Vrijheid Fresku af als helicopteract en stond het veld bij het hoofdpodium powered by Sena al snel vol. Muyayo Rif (i.s.m. La Vuelta Hollanda) liet het hele veld springen en dansen met hun spaanse feestmuziek. Bij het optreden van WIES zongen de bezoekers mee met de prachtige teksten van zangeres en gitariste Jeanne Rouwendaal. En de dj’s van Mahabe draaiden op vinyl en zorgden daarmee voor een memorabele afsluiting van de avond bij het Vrijheidspodium.  

Winnaar Songs for Freedom
Vier Songs for Freedom talenten gingen voor de winst op het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei en gaven allemaal een optreden op het Vrijheidspodium. De Utrechtse band Tapestries is door de jury van Songs for Freedom gekozen als winnaar en zij wonnen 1000 euro. De jury bestond uit Dirk Baart (programmeur EKKO), Martijn Mannak (agent Atlas Agency) en Anouk van Esch (artistmanager REBIS).

Uitreiking diversiteitsprijs
De winnaar van de diversiteitsprijs 2022 werd uitgereikt om 14.00 uur op het hoofdpodium door wethouder van de gemeente Utrecht Linda Voortman. De winnaar is Stichting Colored Qollective! Een stichting voor en door LHBTQIA+ personen van kleur. Zij bieden een veilige plek en hulp voor alle alle LHBTQIA+’ers van kleur die dat nodig hebben. Zij ontvingen 5000 euro voor hun initiatief. Wel verdiend. 

Vrijheidswandeling, speeddaten met Veteranen en Vrijheidscollege Live
In Utrecht zijn op 5 mei ook activiteiten georganiseerd buiten het festivalterrein. Zo konden mensen in de Bibliotheek Neude speeddaten met veteranen. En werd er samen met het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en de Bibliotheek Utrecht een Vrijheidswandeling georganiseerd. Een wandeling langs een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Vrijheidswandeling konden zij in de Bibliotheek Utrecht een kop Vrijheidssoep halen en met elkaar in gesprek gaan over Vrijheid. In TivoliVredenburg werd ‘s avonds een live talkshow georganiseerd met auteur Lale Gül, voetballer en vredesactivist Evgeniy Levchenko en columnist Natascha van Weezel. Zij deelden hun persoonlijke ervaringen en spraken over vrijheid in een veranderende wereld.

Gevonden voorwerpen
Heb jij gister ons festival bezocht en ben jij iets kwijtgeraakt? Gevonden voorwerpen zijn vandaag (6 mei) tot 16.00 uur bij het productiekantoor van Bevrijdingsfestival Utrecht, naast restaurant Zinnia op te halen. Daarna worden ze naar naar het Stadskantoor Utrecht gebracht!