De vrijheid voelen door je oren

Je zou het je bijna niet meer kunnen voorstellen, het genre muziek waar jij naar luistert wordt gezien als “verboden en gevaarlijk”. Mensen om je heen zijn verdrietig maar ook jij natuurlijk. Luister jij er dan niet meer naar of ga je tegen de regels in?

Na de 2e wereldoorlog brachten de Russen het communisme naar landen die zij bevrijd hadden. Rockmuziek werd als gevaar gezien en verboden. Vanwege de harde tonen en luide muziek. Dit kon natuurlijk niet het einde zijn. Mensen werden creatief, om zo toch de muziek waar zij van hielden te kunnen luisteren. Zo werden er postkaartjes rondgestuurd. Dit waren geen echte postkaartjes natuurlijk, daarop hadden ze iets bedacht. 

In het postkaartje was een plaat verwerkt. Deze was zo klein en dun, je herkende het niet meteen met het blote oog. Zo konden de postkaartjes snel en onopvallend door worden gegeven. Het ging vrij makkelijk. Je legde het postkaartje neer op je platenspeler en het liedje speelde af. Dit was een goede oplossing en het leek goed te werken. Mensen konden blijven genieten van hun muziek, en deze werden ook gedeeld met familie en vrienden. Ook werd er veel geruild want er paste natuurlijk maar één nummer op zo’n postkaartje.

Tot op heden kun je nog steeds genieten van een nostalgisch gevoel. Er zijn namelijk artiesten die nog steeds postkaartjes uitbrengen. Als zij bijvoorbeeld een nieuw liedje uitbrengen. Deze zijn vaak dan nog wel wat groter maar het is hetzelfde idee. Deze worden “flexi discs” genoemd. Dus mocht je nog datzelfde gevoel willen, is die wens nog zeker te vervullen!

Gelukkig hoeven wij in Nederland ons er niet druk over te maken dat wij niet naar onze favoriete muziek mogen luisteren. We zijn vrij genoeg om te kunnen luisteren naar wat we willen. Toch zijn er nog steeds landen waar dat niet kan. Ook zijn er artiesten die een verbod hebben om optredens te geven in bepaalde landen. Een goed voorbeeld hiervan is Ariana Grande, zij mag niet optreden in Rusland. Dit komt omdat zij erg open is over haar support naar de LGBTQ+ community. Dit is zeker niet geliefd in Rusland en daardoor voelt het ook erg beperkt. Of dit nog ooit zal veranderen is nog maar de vraag.

Geschreven door: Bibi Williamson
Bron Afbeelding: Pexels – Elviss Railijs Bitans