De landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid

Geplaatst op 15 maart 2021

Dit zijn ze! De Ambassadeurs van de Vrijheid 2022: Suzan & Freek, Duncan Laurence, Donnie en Fresku. Op Bevrijdingsfestival Utrecht treedt Fresku op. Hij vindt het een grote eer dat hij dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid is. Het thema vrijheid is heel belangrijk voor hem: “Vrijheid is alles voor ons, we moeten niet vergeten hoe fragiel en waardevol dat is.”

De Ambassadeurs maken in de aanloop naar 5 mei (actuele) verhalen over (on)vrijheid.  Zo spraken Suzan en Freek op Lesbos en in Athene met vluchtelingen, samen met de Stichting Vluchteling. Historicus Klaus Muller onderzocht samen met Duncan Laurence hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de LHBTIQA+ gemeenschap te behoren. Fresku schrijft in aanloop naar 4 en 5 mei een nummer over vrijheid en Ambassadeur Donnie bereidt een Vrijheidsmaaltijd samen met mensen met een bijzonder verhaal over vrijheid. 

Vrijheidsvuur
In alle veertien festivalsteden wordt op 5 mei het Vrijheidsvuur aangestoken als startsein voor alle vieringen. In de nacht van 4 op 5 mei haalt Ambassadeur Duncan Laurence het Vrijheidsvuur op in Wageningen. De volgende dag brengt hij het vuur naar het festival in Den Bosch waar het rond 13.30 uur aankomt en in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders wordt ontstoken. 

Ambassadeurs van de Vrijheid 2022 Bevrijdingsfestivals