De bommenwerper

Dit project is gemaakt door studenten van HKU – richting Ad Design Digital Media, leerjaar 1.

Wij zijn team Freedom. 4 studenten van het Hku die deze unieke opdracht van het Comité 4 & 5 mei hebben gekregen met als doel iets origineels te ontwikkelen voor het Bevrijdingsfestival. 9 weken lang hebben wij als team gewerkt aan dit project, diverse musea en archieven ingedoken en het complete concept omgegooid na de corona maatregelen.

 

Thema

Het thema van het Bevrijdingsfestival in 2020 was ‘vreugde & verdriet’. Wij kwamen op het idee om dit thema te koppelen aan een lineair verhaal over de bommenwerpers in de oorlog. Uiteraard brachten deze bommenwerpers heel veel verdriet en ellende met zich mee en hebben deze toestellen ontelbare schade aangericht. Aan de andere kant hebben de bommenwerpers ook veel vreugde gebracht. Zo speelden de bommenwerpers een grote rol in grootschalige missies om voedselpaketten te droppen en om Nederland te bevrijden.

 

Verhaal

Dit verhaal wilde wij in eerste instantie in de vorm van een animatie projecteren op de grachten in Utrecht. Stel je voor: Je kijkt naar het grachtwater en ziet de silhouette van een gigantische bommenwerper, net alsof je de weerspiegeling ziet van een bommenwerper die daadwerkelijk boven je hoofd vliegt. Helaas hebben we door de Corona-crisis dit idee compleet moeten omgooien. Er zouden tenslotte geen mensen in de binnenstad zijn om de projectie te bewonderen. Daarom hebben we het concept omgegooid. We bleven trouw aan ons idee om een vertelling over de bommenwerper te vertellen in de vorm van een animatie. Echter omdat deze niet meer op het water geprojecteerd hoefde te worden konden we wat meer diepgang aanbrengen. Dat houd in: meer inspelen op geluid meerdere perspectieven en scenes toevoegen zodat de animatie interessant is om naar te kijken op een schermpje.

Rolverdeling:
Armando van Bruggen: Animator, Graphic Designer, Sound editor, Materiaal verzamelen.
Brittany Swann: Technicus, Regisseur, Materiaal verzamelen.
Yoni Kleiboer: Sound editor, Onderzoeker, Materiaal verzamelen.
Eden Smith: Sound editor, Onderzoeker, Materiaal verzamelen.

Afgebeeld v.l.n.r: Armando van Bruggen, Brittany Swann, Eden Smith

Het team

Armando van Bruggen | 20 jaar

Ik ben student aan het Hku en volg de opleiding Digital Design. Hiervoor heb ik de opleiding gevolgd tot grafisch vormgever. Mijn specialiteiten liggen dan ook vooral in branddesign en een bepaalde sfeer of gevoel mee te geven in de uitingen die ik ontwerp zoals posters, logo’s of animaties. Je kunt meer ontwerpen vinden van mij op mijn ontwerppagina op Instagram: @BRUGGN_DESIGN

Brittany Swann | 23 jaar

Ik ben 23 jarige Brittany Swann uit Haarlem. Ik ben te vinden in het wereldje van tv-series en werk aan programma’s zoals Flikken Maastricht en het luchtvaart programma: NH Airtime op TV Noord-Holland. Meer info over mij kun je vinden op: https://www.linkedin.com/mwlite/in/brittany-post-swann-5a36651a6

Eden Smith | 21 jaar

Student Hku digital media. Meer info over mij is te vinden op: https://www.linkedin.com/in/eden-smith-202960159/