Column: een nummer voor in een geschiedenisboek

Geplaatst op 24 maart 2023

Deze column gaat over de muur. De Berlijnse muur wel te verstaan. Over die Berlijnse muur is wel eens een nummer geschreven. Een nummer dat gaat over de niet-bestaande vrijheid in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. We hebben het over de jaren ‘80. De Koude Oorlog is dan al richting zijn einde, maar op dat moment is daar nog niks van te merken. Vrijheid is daar helemaal niet gewoon, niet zoals we het hier in Nederland kennen. Zo’n groot onderwerp verwerken in een nummer van 3:29 is nog niet zo makkelijk.  

Het nummer ‘’Over de muur’’ van Klein Orkest zou zo een geschiedenisboek in kunnen. Want op de manier hoe dit verhaal wordt gebracht, leer ik toch eigenlijk een stuk sneller dan uit een lesboek. Het geeft je een beeld over Berlijn in de jaren ‘80. Wanneer ik mijn ogen sluit en alleen maar luister naar de duidelijke stem van zanger Harry Jekkers dan zie je het voor je, dan zie je Oost-Berlijn. Dat oosten van Berlijn waar wanneer je afwijkt, je voor gek wordt verklaard. ‘En de neonreclames die glitterend lokken’: ze flitsen door je hoofd.

En je voelt het, je voelt de pijn van de mensen die allesbehalve vrij zijn. Het nummer laat me meevoelen hoe vrijheid ontnomen kan worden: ‘Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur en alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur.’ Als ik dit hoor moet ik denken aan de oorlog in Oekraïne. Mensen die leven in een gebied waar je niet meer kan ontspannen. Dat is toch iets wat ik mij hier niet kan voorstellen. 

Heb je nou echt geen idee waar ik het over heb? Kom op! Het is tijd voor een belangrijke les in de Nederlandse cultuur. Zoek ‘m op, sluit je ogen en beleef Berlijn in 1984.

                                                                    – Een column over Vrijheid, geschreven door Stef Planje van ROC Midden Nederland.