Chef Nick Toet verzorgt dit jaar de Vrijheidssoep 

Geplaatst op 13 maart 2024

Chef en tv-presentator Nick Toet kookt dit jaar de Vrijheidssoep. Toet is bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.

Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en bovenal met elkaar genieten van zijn soep, hetgeen volgens hem uiteindelijk het meest verbindt.

Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich door zijn oma’s tomatensoep inspireren, waar hij een Aziatische touch aan toevoegde met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Het liefst houdt hij zijn recepten simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep: niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, des te meer mensen kunnen er immers op 5 mei van genieten terwijl ze met elkaar de vrijheid vieren. 

Vrijheidsmaaltijden

Al voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden. De maaltijden zijn er in allerlei vormen en maten. Van gezellig met de buurt tot in bedrijfskantines; alles mag. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan. Onderwerpen die bij uitstek geschikt zijn om op Bevrijdingsdag te bespreken. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door Vfonds.