Blij met een McKroket

Ben je in contact geweest met een persoon waarbij het coronavirus vastgesteld is, dan zijn de regels kinderlijk simpel. Blijf thuis, houdt anderhalve meter afstand en laat je testen bij klachten. Appeltje eitje.Het klinkt allemaal heel logisch en wellicht zelfs enigszins aantrekkelijk. Tien dagen lang bankhangen, hete thee drinken en een volledig receptenboek doorwerken; de perfecte break van de 24-uurs maatschappij waarin we leven. Toch is de harde realiteit minder rooskleurig. Wanneer het enige beetje ritme in die tien dagen gebaseerd is op het zetten van een wekker, is je welverdiende ontsnapping aan voortdurende werkdruk ver te zoeken.Na een coronabesmetting in mijn directe omgeving moest ook ik eraan geloven. Geen school, geen werk en vooral geen uitstapjes. Anderhalve week lang niet verder dan de achtertuin om een luchtje te scheppen. Dag één was prima te doen: ik sliep wat langer uit, nam uitgebreid de tijd om een ontbijt voor mijzelf te maken en bekeek de rest van de dag alle films die ik nog wilde zien. Op dag twee ging ik gemotiveerd aan de slag met wat werk, maar vond ik mijzelf enkele uurtjes later terug op de bank. Tegen dag drie kon ik geen beeldscherm meer zien en kwamen de kopjes thee mijn neus uit. Ik wist uit verveling niet meer wat ik met mijzelf aan moest.

Het lijstje

Wanneer bereikte ik het toppunt van verveling zou je denken? Toen ik bij gebrek aan gezelschap een intensief gesprek met mijzelf begon: “Wat zal ik eens gaan doen als ik het huis weer uit mag? Sporten? Naar de bioscoop? De nieuwe vegetarische Mac Kroket proberen?􏰆 mompelde ik. “Sporten is een goed idee, misschien kun je dan eindelijk de motivatie vinden om vaker te gaan. Hoewel die Mac Kroket ook erg verleidelijk klinkt􏰆, zei een stemmetje in mijn achterhoofd. “Ik kan ook naar het bos gaan voor een wandeling of een museum bezoeken.􏰆 De ideeën borrelden in me op en ik besloot een overzichtelijk lijstje te maken. “Dood ik weer wat tijd mee􏰆, zo dacht ik.

Ik was nog niet halverwege mijn lijstje en raakte de motivatie alweer kwijt. “Dit werkt niet.􏰆

En zo zat ik de rest van de dagen uit, ongemotiveerd, verveeld en dromend van een beetje vrijheid. Of ik hiermee erken dat een tiendaagse quarantaine vrijheid beperkend is? Zeker. Maar is dit belangrijker dan het virus onder de duim krijgen? Naar mijn mening niet. Het advies dat ik kan geven na mijn ervaring met thuisquarantaine is het volgende: houd vol en trakteer jezelf na afloop op iets leuks. In mijn geval was dit een heerlijke vegetarische Mac Kroket.

Door: Manon van de Wiel