In samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht en de Hogeschool Utrecht, opleiding journalistiek is dit artikel tot stand gekomen. De eerstejaarsstudenten schrijven artikelen en ontwikkelen audiovisuele producties over het thema vrijheid die in de aanloop van 5 mei op website van Bevrijdingsfestival Utrecht worden geplaatst.

Door: Zoë Oerlemans

Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid, hierbij hoort natuurlijk het Bevrijdingsfestival. Zonder vrijwilligers valt het hele idee van zo’n festival weg, omdat het werk wordt geleverd door vrijwilligers. Utrechter David Vermeulen, is sinds 2016 vrijwilliger bij dit festival, vrijwilligerswerk speelt al sinds zijn jeugd een grote rol.

David is als kind met vrijwilligerswerk opgegroeid, zo waren zijn ouders vaak vrijwilliger bij activiteiten. Daarnaast zat hij vroeger bij de scouts, waar je snel wordt ingezet bij verschillende acties, zoals bij de Grote Klup actie en bij rommelmarkten. Op latere leeftijd is David vrijwilliger geweest als barman, teller en ticket scanner, verkeersregelaar, opbouwer en bomensnoeier.

In 2016 is David begonnen als vrijwilliger bij het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Hij is hier terecht gekomen nadat hij wat informatie had opgezocht op internet en omdat hij het zelf een heel leuk festival vond. De eerste jaren als vrijwilliger heeft hij geholpen bij de op- en afbouw van het festival, de laatste jaren staat hij achter de bar. Hier is hij het liefst de hele dag mee bezig, van s’ochtends tot s ’avonds laat. “Het is heel gaaf om echt te moeten knallen met het team omdat er veel mensen om de bar heen staan om drankjes te bestellen” vertelt David. Het Bevrijdingsfestival is één van de grootste festivals in Utrecht, dit is één van de redenen dat David hier vrijwilliger is. Daarnaast vindt hij het leuk om iets terug te doen voor de stad en is het ook wel eens fijn om wat afwisseling te hebben met zijn normale baan als ICT’er.

Wat maakt het nou zo leuk om bij het Bevrijdingsfestival te werken? “Het is een leuke groep waar ik mee werk en het is een fantastisch festival, met veel muziek en meestal mooi weer. Je kent daarnaast steeds meer mensen, omdat er een harde kern is, die elk jaar komt. Maar de nieuwkomers zijn ook top om mee te werken” vertelt David. Naast drankjes inschenken is er ook tijd voor meezingen, dansen en grapjes maken. Als vrijwilliger gaat de dag snel als het druk is aan de bar, tussendoor kan je altijd nog meegenieten van de optredens.

David heeft ook een tip als je twijfelt om vrijwilligers werk te gaan doen: “Gewoon inschrijven en doen! Er zijn veel vrijwilligersorganisaties actief. Je moet dan even kijken wat je prettig vindt, grote, drukke festivals als het Bevrijdingsfestival of juist kleine bijeenkomsten zoals het Cafe Theater Festival”.