Vrijheidsmaaltijd

Schuif aan bij een Vrijheidsmaaltijd in de provincie Utrecht! Door samen een maaltijd te delen en bij elkaar aan tafel te schuiven staan we op deze dag stil bij onze vrijheid. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij  we met elkaar in gesprek gaan over thema’s als vrijheid en onvrijheid: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op 5 mei aandacht aan kan geven. Kijk hieronder voor een overzicht van de locaties die meedoen.

Woerden

In de tuin van de Petruskerk staan we met een gezamenlijke maaltijd stil bij wat vrijheid voor ons betekent. Rondom de maaltijd is er een programma met muziek en gesproken woord, waarin vrij zijn en vrijheid een centrale plaats innemen. Aan de tafels is een speciale plaats ingeruimd voor vluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen voor wie vrijheid allerminst vanzelfsprekend was en die een veilig en vrij heenkomen in Nederland hebben gezocht en gevonden. De Stichting 4 en 5 mei Woerden organiseert sinds 2015 Vrijheidsmaaltijden. Samen eten blijkt een goed middel om in ongedwongen sfeer samen te zijn en te praten over vrijheid en over wat de ander bezighoudt.

Bunnik

De zonnebloemafdeling Bunnik organiseert op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd voor de deelnemers van de afdeling. “95% van onze deelnemers hebben fysiek de oorlog meegemaakt en voor hun is bevrijdingsdag nog altijd een heel aparte dag. Regelmatig hebben wij gesprekken hierover met onze deelnemers, hoe zij de oorlog beleefd hebben, en de opbouw van Nederland na de 2e wereldoorlog.” De Vrijheidsmaaltijd van de Zonnebloemafdeling Bunnik wordt georganiseerd in een monumentaal pand wat tijdens de oorlog gebruikt werd als schuiladres. De bewoner die tijdens de oorlog in het huis woonde gaat hier ook over vertellen tijdens de besloten viering.

Amersfoort 

Vrijheidstour viert de vrijheid die niet vanzelfsprekend is, vergroot het besef en bewustwording van ieders vrijheid. Eenieder mag zijn wie hij/zij wil zijn in deze mooie samenlevering. Daarnaast door de verscheidenheid aan diverse activiteiten verbindt Vrijheidstour bewoners en diverse partijen (maatschappelijke organisaties en ondernemers) met elkaar. Iedereen telt en doet mee aan de viering van de vrijheid in de ruime zin van het woord. Ten slotte iedereen is voor de vrijheid en de vrijheid is voor iedereen. ArteGanza organiseert samen met Stichting Beytna een stadsgerichte vrijheidslunch in het wijkcentrum het Klokhuis te Amersfoort.

Leusden

Op donderdag 5 mei wordt in Leusden 75 + 2 jaar bevrijding gevierd. Dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel aan wat er op dit moment allemaal gebeurt in de wereld. Samen met ongeveer 300 Leusdenaren en de mensen van buiten Leusden die erbij aanwezig willen zijn wordt dit jaar Bevrijdingsdag gevierd met een Vrijheidsmaaltijd. De burgemeester van Leusden houdt voorafgaand aan de bevrijdingslunch een bevrijdingsspeech, waarna de jeugdburgemeester de Nederlandse vlag zal hijsen. De viering in Leusden zal plaatsvinden in het hart van Leusden: Winkelcentrum de Hamershof. Het gehele winkelcentrum zal op deze dag geopend zijn en er zullen verschillende activiteiten zijn zoals een braderie, een programma voor kinderen, er zijn oude ambachten te zien en er is live muziek van onder andere de Army show.