Activiteiten rondom 5 mei

Naast het festival in Park Transwijk op 5 mei, organiseren we samen met onze partners verschillende activiteiten rondom het thema Vrijheid vier je samen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die georganiseerd zijn in Utrecht (en omgeving) rondom 5 mei.

Programma Bibliotheek Neude

Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. De bibliotheek staat op bevrijdingsdag in het teken van vrijheid. Want vrijheid vier je samen. Doe o.a. mee met een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, eet samen de Vrijheidssoep, volg een familielezing, bekijk de expo van HKU-studenten en ga met elkaar in gesprek over vrijheid. 

Lees hier meer.

OPEN in De Helling

Samen met Thirty030 en De Helling organiseren we op dinsdag 2 mei OPEN ‣ Over Vrijheid. Toegang is gratis!

Om je vrij te voelen tijdens festivals en het uitgaan, moet je je ook veilig kunnen voelen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt? Utrechtse stadsambassadeurs Mijke Langeveld en Babette Fokkens gaan met elkaar en publiek hierover in gesprek. Judith Holzmann, oprichtster van het Instagram-account Catcalls of Nimma leert je meer over omstandersinterventie en sociale veiligheid in het uitgaansleven.

Singer-songwriter Roos Blufpand deelt haar liefdevolle woorden en muziek en kunstenares Ingelot van der Pol vat de avond in een poëtische samenvatting.

 

Wandel mee met Gilde Utrecht en ontdek de Utrechtse oorlogsgeschiedenis

Gilde Utrecht organiseert van 26 april t/m 9 mei in samenwerking met Bevrijdingsfestival 2023 stadswandelingen rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Tijdens de stadswandelingen word je meegenomen door een gids van het Gilde langs plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis. Zij vertellen de verhalen over bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. Zo houden we samen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in leven.

Bekijk hier het overzicht van alle wandelingen.

Tentoonstelling ‘Utrecht bevrijd!’ in Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief bewaart honderden foto’s en films van de bevrijding in Utrecht. In het bevrijdingsweekend tonen we een kleine selectie uit deze enorme collectie. In ‘Utrecht bevrijd!’ ontdek je de verschillende gezichten van de bevrijding in onze stad.

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei is de tentoonstelling ‘Utrecht bevrijd!’ te zien in de Expo van Het Utrechts Archief, als onderdeel van het Bevrijdingsfestival Utrecht. Toegang €2,50. Kijk hier voor meer informatie.

Van vervalste persoonsbewijzen tot Duitse administratie en van illegale kranten tot oorlogsdagboeken: Het Utrechts Archief bewaart duizenden archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog. In de podcast Utrecht in oorlogstijd gaan Kathleen Verdult en Myrthe van Niekerk in gesprek met ooggetuigen, nabestaanden en experts, op zoek naar de verhalen achter de collectie van Het Utrechts Archief.
Luister de podcast hier.