Activiteiten rondom 5 mei

Naast het festival in Park Transwijk op 5 mei, organiseren we samen met onze partners verschillende activiteiten rondom het thema Vrijheid in Verbondenheid. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die georganiseerd zijn in Utrecht (en omgeving) rondom 5 mei.

Vrijheidswandeling

Op 5 mei organiseren we samen met het Utrechts Comité 4 mei Herdenking en de
Bibliotheek Utrecht een Vrijheidswandeling door Utrecht. Maak een wandeling langs een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling begint bij de plaquette over Wolter Heukels in de bibliotheek en eindigt ook weer bij de Neude, waar het hoofdkwartier van de verzetskrant Maintiendrai was gevestigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de wandeling kan je bij de Bibliotheek Neude een kopje Vrijheidssoep halen en met elkaar in gesprek gaan over Vrijheid.

De wandeling is voor ouders en kinderen en iedereen die geïnteresseerd is in een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Locatie het start- en eindpunt is bij Bibliotheek Neude
Datum en tijd 5 mei tussen 13.00 en 17.00 uur
Deelname is gratis

Wandel mee met Gilde Utrecht en ontdek de Utrechtse oorlogsgeschiedenis

In april en mei wordt je meegenomen door vrijwilligers van Gilde Utrecht langs plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis. Zij vertellen de verhalen over de bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. Wandel bijvoorbeeld mee over de Maliebaan, een plek waar belangrijke mensen woonden en instanties gevestigd waren zoals Mussert en zijn NSB, verzetsstrijder ‘Dr. Max’ en aartsbisschop Jan de Jong. Of wandel langs de schuilplaatsen in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog en leer meer over de geschiedenis van het verzet en mensen die uit handen probeerde te blijven van de Duitsers tijdens de oorlog.

Locatie Verschillende startpunten in Utrecht
Datum In april en mei
Bekijk hier een overzicht van alle wandelingen

OPEN in het café van De Helling

Bevrijdingsdag staat dit jaar in het teken van het thema Vrijheid in Verbondenheid. Een mooi en belangrijk thema, waar we je graag een exclusief voorproefje van geven op 3 mei. Samen met De Helling organiseren we een OPEN die helemaal in het teken staat van het jaarthema. We onderzoeken hoe we in verbinding kunnen blijven naar elkaar. Door naar muziek te luisteren, gesprekken te voeren over vrijheid en door samen te komen. Meer informatie over het programma op de website van De Helling

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet 

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen en op plekken waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Wolter Heukels werkte als opzichter bij de telefoondienst van de PTT. Zijn collega Leendert Lans was elektrotechnisch ambtenaar. In de oorlog leggen de twee mannen diverse illegale telefoonnetten aan om snelle en veilige communicatie met verzetsleiders mogelijk te maken. De mannen opereren vanuit het Kraaienest, de ambtswoning van Heukels, gevestigd in het voormalige postkantoor Neude. De twee worden in oktober 1944 gevangengenomen en in januari 1945 gefusilleerd. Kleindochters Lida en Ineke Heukels vertellen over hun opa en de impact die deze gebeurtenis nog altijd op de familie heeft.

Locatie Bibliotheek Neude (in de grote hal)
Datum Zondag 1 mei
Tijden 14.00 – 14.45 uur,  15.00 – 15.45 uur, 16.00 – 16.45 uur
Gratis toegankelijk