Project Beeldvormen ‘40-’45

Na 75 jaar vrijheid – Hoe bevrijd ben jij?
Afgelopen drie jaar is er met veel enthousiasme energie en tijd gestoken in het ontwikkelen van een educatief programma om met name onze jonge doelgroep (jongeren tussen de 16 – 25 jaar) te betrekken bij het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een van de onderdelen van het educatief programma is het scholenproject Beeldvormen ‘40-’45, een initiatief van de Stichting Beeldvormen en MOB Vormgeving & Educatie en is voortgekomen uit het project Kinderen van Nu in een wijk van Toen uit 2015.

Het project Beeldvormen ’40 – ’45 richt zich op het vertalen van de boodschap achter het jaarthema. Ca. 300 leerlingen en studenten van de deelnemende scholen hebben prachtige kunstwerken en beelden gemaakt. Een vakjury heeft uit alle inzendingen de mooiste beelden gekozen. De winnende beelden hebben een prijs ontvangen.

Wassila, Ghizlan en Hilal (niet op de foto) van X11 met hun foto van een Oeigoers meisje. Fotograaf: Femke Lockefeer


 

Janny van Basisschool de Spits met haar Bevrijdingsboom. Fotograaf: Femke Lockefeer


 

Frank Doornbos van de HKU met zijn affiche. Fotograaf: Femke Lockefeer

 

De winnende beelden zullen samen met een selectie van de andere inzendingen groots en professioneel gepresenteerd worden op de expositie Beeldvormen ’40 – ’45 in Museum Catharijneconvent en zijn ook hier digitaal te bewonderen. Hieronder zijn de twee presentaties met de hoogtepunten van de inzendingen van de deelnemende basisscholen en de inzendingen van de middelbare en MBO opleidingen te zien.

Deelnemende basisscholen: basisschool De Spits, basisschool de Odyssee, OBS de Panda, Kindercampus Molenpark en Daltonschool Rijnsweerd
Deelnemende middelbare scholen en MBO: X11 media en vormgeving, Ithaka-ISK, UniC, Oosterlicht college, Grafisch Lyceum Utrecht en De Werkplaats Kindergemeenschap.
Deelnemende HBO: Associate degree Design Digital Media van de Hogeschool voor de kunsten