Sayonara Stutgard

Ambassadeur Sayonara Stutgard

Binnen de norm van onze samenleving ruimte innemen en anderen een stem geven. Truus van Lier deed het tijdens de oorlog en Sayonara Stutgard doet het nu. Verhalen van verschillende vrouwen vertellen aan een groter publiek, om te laten zien dat er meer is dan een heterogene, masculiene samenleving. 

Truus van Lier studeerde rechten toen de oorlog uitbrak en de universiteiten sloten. Ze sloot zich aan bij het verzet, smokkelde wapens en illegale tijdschriften en begeleidde Joodse onderduikers naar een onderduikadres. Ondanks dat de oorlog voornamelijk gevoerd werd door mannen op hoge posities, liet Truus zich er niet van weerhouden dat zij een vrouw was en ging de confrontatie met de bezetter aan. Ze infiltreerde binnen de NSB en Wehrmacht in Amersfoort en speelde informatie door naar het verzet. In 1943 schoot ze de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Gerardus Johannes Kerlen dood. Enkele weken later werd ze opgepakt, gedeporteerd naar kamp Sachsenhausen en op 27 oktober van dat jaar doodgeschoten. 

“Ik maak graag grapjes over mijn drie vriendjes die ik niet heb.” Aldus Sayonara Stutgard: dichter en mede-oprichter van Uitgeverij Chaos die ruimte geeft aan de verhalen van vrouwen, mensen uit de LHBTQI+ gemeenschap en mensen met een migratieachtergrond. Wanneer er andere verhalen over vrouwen worden uitgebracht, kan worden veranderd wat als ‘normaal’ wordt gezien.  

Bekijk hier de website van Uitgeverij Chaos.