Leroy Lucas

Ambassadeur Leroy Lucas

Kardinaal Johannes de Jong en Leroy Lucas zijn Utrechtse aanjagers. Ze motiveren groepen mensen om zich heen te verzamelen, die opkomen voor dezelfde idealen – ook op de momenten dat je het meest kwetsbaar bent. De Jong overtuigde katholieken en protestanten om geen medewerking te verlenen aan de NSB in 2020 bracht Leroy, als organisator van de Black Lives Matter-protest, duizenden Utrechters op de been. 

IJzeren Jan is bij de meeste Utrechtse bekend door zijn gewone naam: Kardinaal Johannes de Jong. De drukke straat in Utrecht-Noord doet geen eer aan deze Utrechter, wiens standvastige houding tegenover de bezetter hem zijn bijnaam gaf. Als aartsbisschop van het bisdom Utrecht schreef hij in 1936 al dat medewerking verlenen aan de NSB niet werd gewaardeerd. Vanuit zijn paleis aan de Maliebaan, ten tijde van de de oorlog het hoofdkwartier van de NSB’ers en Duitse bezetting in Nederland, bleef hij zich openlijk verzetten. Zijn boodschap: wij mogen niet meer zwijgen.

Leroy Lucas is een man met vele titels, zo is hij activist, politicus, designer, rapper en producer. Hij is initiatiefnemer van Keti Koti Utrecht, de jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter herdenking van de afschaffing van de slavernij, en zet zich in voor de Utrechtse Black Lives Matter-beweging. Maar het is meer dan protest: het biedt een moment voor reflectie. Wat is er in het verleden gebeurd en hoe heeft dat kunnen gebeuren? En hoe komt alledaags racisme en institutioneel racisme ook nu nog tot uiting in onze maatschappij?