Wandelingen in het kader van Utrecht 75 jaar bevrijd

Voor onze stad was de bevrijding op 7 mei 1945 uiteraard een buitengewone gebeurtenis. Er had zich veel afgespeeld in die zware oorlogsjaren en er vallen dan ook veel verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht nemen u mee in de geschiedenis van bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. We wandelen langs de plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis en vertellen er de verhalen.

Vaak ook spannende verhalen!

I.v.m het Coronavirus kunnen de wandelingen niet plaatsvinden. Meer informatie volgt zodra er een nieuwe data bekend zijn.

1 – De binnenkomst van de bevrijders in mei 1945

De rondleider neemt u mee op een deel van de route die de bevrijders op 7 mei 1945 volgden toen zij Utrecht binnentrokken. U bezoekt ook de plaatsen waar de bezetter in die dagen nog weerstand bood.

Plaats van vertrek: Fort De Bilt.

2 – De Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Maliebaan speelde tijdens de Tweede Wereld oorlog een belangrijke rol vanwege een aantal belangrijke mensen dat er woonde en instanties die er gevestigd waren. Denk aan Mussert en zijn NSB, verzetsstrijdster ‘Dr. Max’ en aartsbisschop Jan de Jong. Wij vertellen u de verhalen van deze en andere personen en doen een rondgang langs de panden die toen van groot belang waren.

Plaats van vertrek: Hal Spoorwegmuseum Maliebaan.

3 – Onderduik en verzet

Een tocht langs panden waar het verzet werkzaam is geweest en onderduikplaatsen van mensen die uit handen van de Duitsers wilden blijven. Zoals joodse families, verzetsstrijders, mannen die dwangarbeid in Duitsland wilden ontlopen etc.

Plaats van vertrek: Bevrijdingsmonument op het
Domplein.

4 – De Tweede Wereldoorlog binnen de singels

U wordt meegenomen langs een aantal belangrijke locaties die een rol speelden tijdens de oorlog. U hoort over het verzet van studenten van de universiteit, het verhaal van verzetsheld Truus van Lier, de ondergrondse telefooncentrale en andere spannende verhalen.

Plaats van vertrek: Bevrijdingsmonument op het
Domplein.

Aanmelden

Tot één uur voor vertrek via onze website www.gildeutrecht.nl. Of via een mail aan balie@gildeutrecht.nl of telefonisch op werkdagen tussen 14 en 16 uur. U kunt voor een privégezelschap ook een andere datum afspreken. Neem hiervoor minimaal twee weken voor de door u gewenste datum contact met ons op.

Deelname: € 8 pp, kinderen en U-pashouders € 4.

Gilde Utrecht
Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
030 – 234 32 52